کادایف
اهم اقدامات سلامت برای فرار از تله جمعیتی ؛

سهم وزارت بهداشت در جوانی ایران

سهم وزارت بهداشت در جوانی ایران

به گزارش کادایف، صدای پیری جمعیت در کشور چند سالی است که بلند شده و گفته می شود در آستانه «تله جمعیتی» قرار گرفته ایم؛ باید فکری به حال جوانیِ جمعیت کرده و در راستای افزایش تعداد کدهای ملی و میزان موالید اقدام عاجل صورت گیرد...


به گزارش کادایف به نقل از ایسنا، حرکت به سمت پیری جمعیت با سرعت درحال پیشروی است، زنگ خطر کاهش جمعیت کشور به صدا درآمده و برای فرار از چاله جمعیتی وقت چندانی نداریم؛ بطوریکه بگفته دکتر بهرام عین اللهی – وزیر بهداشت «برای خروج از این شرایط، یک دریچه حدود هفت ساله داریم که اگر خوب قدرش را ندانیم، ممکنست در زمره کشورهای سالمند جهان قرار گیریم. » و به اذعان دکتر صابر جباری - رییس اداره جوانی جمعیت وزارت بهداشت «اکنون میانگین سنی جمعیت کشور ۳۲ الی ۳۳ سال است.»
کاهش نرخ موالید و پنجره ای که باید باز بماند همین طور به اذعان دکتر سیدمحمد طباطبایی - معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران، «طبق بررسی های انجام شده نرخ رشد جمعیت از سال ۱۳۶۵ تا سال ۱۳۸۵ و در ضمن ۲۰ سال از ۳.۹ به ۱.۶ و از سال ۱۳۸۵ تا سال ۱۴۰۰ نیز این نرخ به ۰.۶ کم شده است. نرخ رشد جمعیت در کشورطی بازه ای پنج ساله نیز از سال ۱۳۹۵ تا ۱۴۰۰ از ۱.۲ به ۰.۶ رسیده و ۵۰ درصد کم شده است.»
بگفته طباطبایی « درحالی که میانگین سنی جمعیت کشور در سال ۱۳۵۵ حدود ۲۲.۴ سال بوده است، این عدد در سال ۱۳۹۹ به ۳۲ سال رسیده است» و تاکید دارد که« در ۴۵ سال قبل جمعیت ایران حدود ۱۰ سال پیرتر شده است و مطابق پیش بینی ها این خطر وجود دارد که از سال ۱۴۲۰ به بعد رشد جمعیت منفی شود.»
در ۴۵ سال قبل جمعیت ایران حدود ۱۰ سال پیرتر شده است و مطابق پیش بینی ها این خطر وجود دارد که از سال ۱۴۲۰ به بعد رشد جمعیت منفی شود.در مجموع بر اساس اعلام مسئولان وزارت بهداشت، میزان موالید در کشور ۳.۷ درصد کاهش پیدا کرده و عمده کاهش آمار هم مربوط به استانهای تهران، خراسان رضوی و اصفهان بوده است. حالا میانگین سنی مادران در فرزندآوری ۲۷.۳ سال و پدران ۳۲ سال است. همین طور فاصله نخستین فرزندآوری پس از ازدواج زیاد است و سفارش ها بر آنست که زوجین در دو سال اول ازدواج مبادرت به فرزندآوری کنند.
در همین راستا باید اظهار داشت که بیشترین میانگین سنی پدران در نخستین فرزندآوری در استان تهران با ۳۴.۴ سال و کمترین در سیستان و بلوچستان با ۲۷.۱ سال است.
همین طور به اذعان وزارت بهداشتی ها، الگوی فرزندآوری در کشور به سمت تغییر است؛ بطوریکه میزان تولد فرزند اول و دوم کاهشی بوده اما شاهد افزایش موالید در فرزندان سوم (۲.۵ درصد) و چهارم (۱۵ درصد) هستیم که این خود جای امیدواری دارد.
۲۳میلیون زن ایرانی در سن باروری در حوزه ازدواج هم آمارها حاکی از آنست که سال قبل نسبت به سال ۱۴۰۰ حدود ۳.۹ درصد کاهش داشتیم و الان میانگین سنی ازدواج در پسران ۲۸ سال و در دختران ۲۳.۵ سال است و به غیر از استان سیستان و بلوچستان در بقیه استانها روند ازدواج کاهشی بوده است. همین طور به اذعان مسئولان وزارت بهداشت، هم اکنون ۲۲ تا ۲۳ میلیون زن در سن باروری یعنی سن ۱۵ تا ۴۹ سال داریم.
اکنون در کشور حدود ۱۱ میلیون نفر سالمند داریم و سالخورده ترین استان کشور گیلان سپس البرز و مازندران و جوان ترین استان نیز سیستان و بلوچستان است
در مجموع در مورد سالمندی گفته می شود اگر ۸ تا ۱۳ درصد جمعیت بالای ۶۰ سال باشند، آن کشور سالمند است و این درحالی است که حالا در کشور حدود ۱۱ میلیون نفر سالمند داریم. بیشترین توزیع سنی سالخوردگی کشور نیز بین ۶۵ تا ۷۰ سال است و الان سالخورده ترین استان کشور گیلان سپس البرز و مازندران و جوان ترین استان نیز سیستان و بلوچستان است.
در همین راستا و جهت برون رفت از چالش سالمندی، سیاست های کلی جمعیتی در اوایل سال ۱۳۹۳ ابلاغ گردید و بعد از آن نیز تدوین قانون جوانی جمعیت و پشتیبانی از خانواده در دستور کار قرار گرفت و حالا بیش از یک سال است که از ابلاغ آن می گذرد و این قانون جهت تشویق خانواده های ایرانی به فرزندآوری، مواردی را به دستگاه های مختلف تکلیف کرده است.
اقدامات وزارت بهداشت برای فرار از «تله جمعیتی» در این میان وزارت بهداشت پرتکلیف ترین دستگاه در اجرای قانون جوانی جمعیت است؛ بطوریکه بگفته دکتر جباری – رئیس اداره جوانی جمعیت وزارت بهداشت، ۴۳ مورد از ۷۳ ماده قانون جوانی جمعیت و پشتیبانی از خانواده یعنی معادل ۶۰ درصد کل قانون مستقیم و غیر مستقیم تکلیف وزارت بهداشت است. در همین راستا هم وزارت بهداشت قرارگاه جوانی جمعیت را تاسیس کرد و تا حالا بیش از ۱۷ جلسه در این قرارگاه تشکیل داده است. مسئولان وزارت بهداشت معتقدند که حدود ۹۰ درصد تکالیف خودرا در ستاد وزارتی انجام داده اند و این وزارتخانه در اجرای قانون جوانی جمعیت پیشرو بوده است.
اما آن چه که وزارت بهداشت در امتداد امر فرهنگسازی در نظام بهداشتی و درمانی کشور تا اینجای کار انجام داده؛ تغییر برخی گزاره هاست؛ به عنوان مثال بگفته دکتر جباری – رئیس مرکز جوانی جمعیت وزارت بهداشت، برخی گزاره ها پیش تر می گفتند حاملگی زیر ۱۸ سال و بالای ۳۵ سال پرخطر است؛ اما امروز عنوان می شود که حاملگی در هیچ سنی هیچ خطری ندارد و تنها در بعضی شرایط نیازمند مراقبت بیشتر است و حتی طبق تحقیقات آمریکایی ها، نوزاد مادر زیر ۱۸ سال و بالاتر از ۴۲ سال، نوزاد طلایی است. گزاره ای دیگر نیز اعلام می کرد فاصله بین موالید باید بین ۳ تا ۵ سال باشد، اما حالا عنوان می شود فاصله بین دو فرزند کمتر از ۳ سال باشد هم مشکلی ندارد.
نوزاد مادر زیر ۱۸ سال و بالاتر از ۴۲ سال، نوزاد طلایی است. فاصله بین دو فرزند، کمتر از ۳ سال باشد هم مشکلی ندارد. سقط عمدی جنین در هر سنی از بارداری، شرعا حرام است و قابل پیگیریست.گزاره دیگری می گفت تاخیر در حاملگی مشکلی ندارد درحالی که تاخیر در حاملگی احتمال ناباروری اولیه را بیشتر می کند. از طرفی هرچند که اعلام می شود سزارین باید انتخابی باشد اما امروز مشخص است که زایمان طبیعی، زایمان برتر برای مادر و نوزاد است.
رئیس مرکز جوانی جمعیت وزارت بهداشت همین طور اذعان دارد که قبل از این گزاره غلطی سقط عمدی جنین به شرط استریل و ایمن بودن را قبل از دمیده شدن روح مجاز می دانست؛ درحالی که سقط عمدی جنین در هر سنی از حاملگی و حتی زیر چهار ماه شرعا حرام است و از نظر حقوقی قابل پیگیریست.
سامانه باروری سالم و رصد خدمات بارداری از اقدامات دیگر وزارت بهداشت در راستای انجام تکالیف خود در قانون جوانی جمعیت، راه اندازی سامانه باروری سالم بوده که مقرر است برمبنای اطلاعاتی که در این سامانه جمع آوری می شود، امکان سیاست گذاری، رصد و پایش خدمات مربوط به حاملگی فراهم گردد و انتظار است که این سامانه در نزدیک به ۱۰ هزار مرکز ارائه کننده خدمت سلامت شامل مراکز دولتی و خصوصی، ۴۳۰۰ مطب زنان و زایمان، ۱۰۹ مرکز ناباروری و ۱۰۷۸ بیمارستان و ۳۰۰۰ لابراتوار مورد استفاده قرار گیرد.
یکی از وظایفی که پس از ابلاغ قانون جوانی جمعیت بر عهده وزارت بهداشت گذاشته شد، بحث پشتیبانی از درمان ناباروری بود ؛ بطوریکه طبق قانون جوانی جمعیت همه استانها باید حداقل یک مرکز درمان ناباروری سطح ۳ داشته باشند و به اذعان دکتر سعید کریمی – معاون درمان وزارت بهداشت، حالا ۱۰۳ مرکز سطح ۳ داریم و در این مراکز خدمات پیشرفته درمان ناباروری ارائه می شود.
کریمی معتقد می باشد که وزارت بهداشت دراین زمینه سه برابر وظیفه قانونی خود انجام وظیفه کرده است.
همین طور بگفته وزارت بهداشتی ها، در گذشته اصلا مرکز درمان ناباروری سطح دو در کشور نداشتیم؛ این درحالیست که ۸۵ درصد موارد ناباروری در همین مراکز درمان می شود و طبق قانون باید هر دانشگاه علوم پزشکی یک مرکز سطح دو داشته باشد و تا حالا ۴۰ مرکز سطح دو درمان ناباروری در کشور به راه افتاده است و کار این وزارتخانه دراین زمینه تا آبان ماه ادامه دارد.
اکنون ۹۰ درصد خدمات بستری و ۷۰ درصد خدمات سرپایی درمان ناباروری تحت پوشش بیمه است. ارائه خدمت درمان ناباروری به زنان تا ۴۹ سالگی و به آقایان بدون محدودیت سنی برقرار شده است.مبحث دیگر پوشش هزینه های درمان ناباروری است که به اذعان مسئولان، حالا ۹۰ درصد خدمات بستری و ۷۰ درصد خدمات سرپایی درمان ناباروری تحت پوشش بیمه است و حتی در مراکز خصوصی هم معادل عمومی غیر دولتی را بیمه پوشش می دهد.
همین طور ارائه خدمت درمان ناباروری به زنان تا ۴۹ سالگی و به آقایان بدون محدودیت سنی برقرار شده و همه مراکز درمان ناباروری هم موظف به عقد قرارداد با بیمه ها هستند. برای زوجین ناباروری هم که باید سزارین کنند ۹۰ درصد تعرفه سزارین از طرف سازمان بیمه سلامت پرداخت می شود.
بگفته مریم آزادی – معاون دفتر خدمات تخصصی سازمان بیمه سلامت نیز ۵۶ خدمات آزمایشگاهی، ۶۳ قلم دارو، ۲۸ قلم تجهیزات، ۷ خدمت تصویربرداری و ۲۵ کد جراحی های کمک باروری برای این بیماران با سهم ۹۰ درصد در بخش سرپایی و بستری در تعهد این سازمان بیمه گر است.
درمان های ناباروری که بیمه پوشش می دهد همین طور پوشش بیمه ای ۹۰ درصد هزینه های خدمات تخصصی کمک باروری شامل خدمات میکروانجکشن، لقاح داخل رحمی، انتقال جنین فریز شده و IVF با تعرفه دولتی در مراکز درمانی دولتی و ۹۰ درصد تعرفه عمومی غیر دولتی در مراکز خصوصی، خیریه و دولتی غیر دانشگاهی بخش دیگر اقدامات بیمه سلامت ایران درباب پشتیبانی از زوجین نابارور است.
همین طور هزینه کمک باروری در قالب خسارت متفرقه به بیمه شدگان در صورت مراجعه فرد به مراکز غیر طرف قرارداد این سازمان بیمه گر نیز پرداخت می شود.
در هر حال حالا به اذعان آمار ارائه شده از طرف مسئولان، ایران تا سال ۱۳۹۴ در زمره کشورهای جوان بوده است اما تا سال ۱۴۲۹ در دسته کشورهای با جمعیت سالخورده قرار می گیرد و ۳۱.۲ درصد جمعیت را سالمندان بالای ۶۰ سال تشکیل خواهند داد؛ بدین سبب گریزی نیست جز این که بپذیریم به سمت پیری پیش می رویم و علاوه بر فراهم کردن زمینه های لازم برای زیست بهتر سالمندان و برخورداری از سالمندانی سالم، اقدام برای فرار از چاله جمعیتی را جدی بگیریم و بدانیم وقت چندانی هم نداریم.
در همین راستا وزارت بهداشت هرچند از روند اختصاص اعتبارات در رابطه با قانون جوانی جمعیت گلایه دارد، در عین حال هم معتقد می باشد که این قانون در تمام ابعاد و کامل اجرا نشده که البته این هم به وظایف سایر دستگاهها بازمی گردد و مهم ترین بخش آن نیز امر فرهنگسازی است. در همین زمینه دکتر بهرام عین اللهی - وزیر بهداشت عنوان داشته که « وزارت بهداشت به ۹۵ درصد تکالیف خود در امتداد جوانی جمعیت عمل کرده، اما مسئولیت جمعیت فقط بر عهده یک وزارتخانه نیست، بلکه همه باید مشارکت کنند تا بحران جمعیت که نرخ رشد آن از عدد 4 به حدود یک رسیده است، برطرف شود. »




منبع:

1402/03/13
14:35:29
5.0 / 5
318
تگهای خبر: بهداشت , بیمه , پزشك , تخصص
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۳
کادایف kadaif

کادایف kadaif