کادایف

سفارش هایی غذایی ماه رمضان را جدی بگیریم

سفارش هایی غذایی ماه رمضان را جدی بگیریم

كادایف: كیش - پزشك و رئیس مركز توسعه سلامت كیش، ماه رمضان را در كنار محاسن معنوی و روحی، فرصت و نسخه ای درمانی برای كالبد و جسم انسانها دانست و به بیان سفارش هایی غذایی برای روزه داران در این ماه پرداخت.


محمدرضا رضانیا روز یكشنبه در گفت و گو با ایرنا اعلام نمود: پیروی از اصول تغذیه ای صحیح در ماه مبارك رمضان بسیار با اهمیت و ضروری می باشد و روزه داری بدون رعایت این اصول نه تنها ضامن سلامت انسان نیست، بلكه می تواند مشكلاتی را برای فرد به وجود آورد و سلامت را تهدید كند.
وی با تاكید بر رعایت تنوع و تعادل در مصرف مواد غذایی مختلف در طول ماه مبارك رمضان اظهار داشت: با رعایت تعادل غذایی نیازهای تغذیه ای بدن به خوبی تامین می گردد.
رضا نیا خاطرنشان كرد: زیاده روی و افراط در مصرف غذاهای مختلف، استفاده از غذاهای آماده پرحجم، پركالری و بدون ارزش غذایی در وعده افطار و سحر سلامت روزه داران را تهدید می كند.
رئیس مركز توسعه سلامت كیش با اشاره به اینكه گنجاندن 3 وعده غذایی افطار، شام و سحری در ماه رمضان ضروری می باشد اظهار نمود: در این ماه به حذف وعده های غذایی نیازی نیست اما یك فرد روزه دار باید حداقل 20 درصد كمتر از ماه های دیگر سال غذا بخورد تا بتواند فرصت سوزاندن چربی های اضافی را بیابد.
این پزشك رعایت تعادل و تنوع را ضروری دانست و اضافه كرد: روزه داران باید از غذاهای متنوع استفاده كنند زیرا هر یك از غذاها دارای موادی هستند كه برای سلامتی بدن ضروری می باشد.
رضا نیا با اشاره به اینكه غذای فرد روزه دار باید شامل 4 گروه اصلی مواد غذایی نان و غلات، گوشت، تخم مرغ و حبوبات، شیر و لبنیات، میوه ها و سبزی ها باشد اضافه كرد: مصرف آب و مایعات فراوان و غذاهای پرفیبر مانندآرد سبوس دار، غلات و حبوبات، سبزیجات مانند كاهو، تره و جعفری و اسفناج كه جزو مواد غذایی دارای فیبر مناسب محسوب می شوند، در این ماه ضروری می باشد.
وی تاكد كرد: همینطور برای پیشگیری از یبوست و رفع آن، دفع سموم و مواد زاید از بدن و تنظیم سوخت و ساز بدن بخصوص در بیمارانی كه كلیه های سنگ ساز دارند، مصرف آب و مایعات فراوان، حداقل 8 لیوان و غذاهای پرفیبر سفارش می گردد.
این پزشك درباره مصرف غذاهای سرخ شده در ماه رمضان اظهار نمود: مصرف این نوع غذا ها به هیچ وجه سفارش نمی گردد و روزه داران باید تا حد امكان در ماه رمضان از مصرف غذاهای سرخ شده خودداری كنند زیرا علاوه بر افزایش چربی خون، سبب سوء هاضمه، ورم معده و اختلال در وزن می گردد.
به گفته وی مصرف غذاهای آماده و انواع فست فودها نظیر پیتزا، ساندویچ، سالاد الویه آماده و غذاهایی از این دست در تمام مواقع همچون ماه روزه باید بسیار محدود باشد و به حداقل برسد.
پزشك مركز توسعه سلامت كیش تصریح كرد: بهتر است از روغن نباتی برای پخت و پز استفاده نشود و غذاها را به شكل آب پز، بخار پز و كبابی طبخ و از روغن های مایع گیاهی استفاده كنید.
وی درباره وعده افطار هم توضیح داد: افطار را با آب گرم، خرما، كشمش، عسل و به صورت كلی با یك قند طبیعی آغاز كنید، همینطور خوردن چای كم رنگ، شیر گرم، فرنی، شیر برنج و حلیم كم روغن می تواند برای شروع افطار مناسب باشد.
وی اضافه كرد: سیب زمینی آب پز، صیفی جات پخته شده نظیر كدو، گل كلم، كرفس، كلم بروكلی، نخود فرنگی و هویچ و نان و پنیر و گردو، عسل و تخم مرغ آب پز جزو غذاهای مناسب برای افطار است.
رضا نیا مصرف شیرینی های پرچرب و بسیار شیرین نظیر زولبیا و بامیه در وعده افطار را سبب افزایش قند و چربی خون دانست و اضافه كرد: مصرف این مواد مكانیزم تعادل چربی های بدن را خنثی می كند ازاین رو روزه داران باید از مصرف آن پرهیز و به قندهای طبیعی بسنده كنند ضمن این كه باید افطار را با آب سرد، غذاهای سرد و نوشابه های گازدار آغاز نكنید و از مصرف هر گونه غذای چرب در وعده افطار پرهیز كنید.
وی ادامه داد: آش رشته غلیظ همراه با پیاز داغ و نعنا داغ فراوان كه حاوی روغن زیادی است، غذای مناسبی برای افطار نیست زیر سبب سوء هاضمه و عوارض دیگر می گردد ازاین رو بهتر است از مصرف آن خودداری كرده و به جای آن از آش رشته رقیق و بدون روغن و انواع سوپ ها استفاده كنید.
پزشك مركز توسعه سلامت كیش سفارش كرد كه خوردن شام در زمان روزه داری اهمیت فراوانی دارد و روزه داران باید بعد از مصرف یك افطار بسیار ساده و سبك، شام صرف نمایند و تا پیش از خوابیدن 2 لیوان چای كم رنگ، یك لیوان شیر و حداقل 2 میوه (به ویژه سیب) میل كنند ازاین رو حدود 3 ساعت بعد از خوردن یك افطاری سبك نظیر خرما، نان، پنیر و سبزی، می توانید شام را كه شامل گوشت قرمز یا سفید، نان و غلات، لبنیات، سبزیجات و میوه های تازه است مصرف كنید.
رضانیا سحری را وعده اصلی غذایی برشمرد و اظهار داشت: سحری وعده اصلی غذایی در ماه رمضان به حساب می آید و كمبود بیش از اندازه انرژی در افرادی كه به غلط، روزه بی سحری می گیرند سبب كاهش انرژی و كارآیی می گردد هم چنین وقتی فرد روزه بی سحری می گیرد سوخت و ساز او به سمت تجزیه چربی ها پیش می رود كه حاصل آن تشكیل تركیبات كتونی است و تجمع این تركیبات در بدن سبب بوی بد دهان، سردرد، دردهای عضلانی و احساس ناخوشی و بدحالی در فرد روزه دار می گردد.
وی اظهار داشت: حذف وعده سحری به پائین افتادن قند خون منجر می گردد كه كاهش قدرت یادگیری، بی حوصلگی و خستگی را به دنبال دارد.
رضا نیا اظهار نمود: بر خلاف تصور برخی افراد، روزه بدون سحری نه تنها باعث كاهش وزن نمی گردد بلكه منجر به افزایش وزن و چاقی می گردد و دلیل چاقی در روزه دارانی كه بدون سحری روزه می گیرند، افت شدید قند خون در روز است كه سبب می گردد تا شخص روزه دار در زمان افطار تمایل زیادتری برای خوردن غذاهای شیرین و چرب پیدا كند و این مورد منجر به چاقی می گردد.
این پزشك با اشاره به اینكه در ماه مبارك رمضان باید برنامه خواب به گونه ای تنظیم شود كه كمی زودتر از خواب بیدار شد تا علاوه بر عبادت، با آرامش و بدون عجله به خوردن سحری پرداخت تصریح كرد: مصرف غذاهای گرم و تازه، كم چربی، كم نمك و كم شیرینی و تنوع غذایی در وعده سحری ضروری می باشد و كربو هیدارت های مورد استفاده در سحری باید از گروه پیچیده مانند نان های سبوس دار، انواع غلات سبوس دار (برنج، جو، جو دو سر)، سیب زمینی، حبوبات (عدس و لوبیا)، میوه ها و سبزی ها باشد زیرا بر خلاف كربوهیدارت های ساده كه تنها 3 ساعت دوام دارند، تا 8 ساعت در دستگاه گوارش باقی می مانند، و باعث می گردد تا فرد روزه دار دیرتر احساس گرسنگی كند.
وی مصرف دوغ كم نمك و بدون گاز و یا آب آشامیدنی ساده را بهترین نوشیدنی دانست و اظهار داشت: همینطور مصرف ماست و سوپ جوانه ها در هنگام سحری بسیار مفید و مناسب می باشد. مصرف چای پررنگ و قهوه در وعده سحری سفارش نمی گردد و هنگام سحر از خوردن غذاهای خشك و چرب نظیر كوكو و انواع گوشت های قرمز و كبابی، حلواهای شیرین و چرب، سس مایونز، خامه، سوسیس و كالباس و دیگر غذاهای آماده خودداری و برای كاهش میزان تشنگی از لیموترش، ماست و سبزی تازه استفاده كنید.
رضا نیا اضافه كرد: بلافاصله بعد از صرف وعده سحری دراز نكشید زیرا این كار باعث برگشت غذا از معده به مری و ناراحتی های گوارشی می گردد.
6993


1397/02/30
15:13:41
5.0 / 5
1793
تگهای خبر: پزشك , چاقی , درمان , سفارش
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۳
کادایف kadaif

کادایف kadaif