کادایف

چگونه بفهمیم سردرد داریم یا میگرن؟

چگونه بفهمیم سردرد داریم یا میگرن؟

كادایف: یك متخصص بیماری های مغز و اعصاب با اشاره به اینكه میگرن در همه سنین چه در كودكی، چه در افراد مسن رخ می دهد، اظهار داشت: میگرن در زنان دو تا چهار برابر مردان شایع است و در زنان جوان و میانسال به دلیل فعالیت های شدید هورمونی بیشتر دیده می گردد.



دكتر سید مسعود نبوی در گفت وگو با ایسنا، اظهار داشت: میگرن یك اختلال در سیستم مركز عصبی است. این نوع بیماری شایع ترین نوع سردرد اولیه است كه تنها علائم آن سردرد نیست و همراه سردرد یا قبل شروع آن علائم دیگری هم رخ می دهد.

وی اضافه كرد: سردردها در دو شكل متفاوت نمایان می شوند؛ سردردهای اولیه كه یك اختلال اولیه و پایه ای است كه زمینه ژنتیكی دارد مثل میگرن. نوع دیگر سردردهای ثانویه كه ناشی از بروز یك اتفاق اضافی بر مغز است مثل تومور مغزی، عفونت، التهاب و…. عمده سردردها، سردرد اولیه هستند كه به واسطه اختلال شیمیایی رخ می دهند.

نبوی درباره دیگر علائم میگرن اظهار داشت: بعضی افراد پیش از شروع میگرن و سردرد معمولا دچار بدخلقی، احساس نیاز به غذای شیرین، خمیازه، دل درد، بیرون روی، سرگیجه و … می شوند. این در شرایطی است كه امكان دارد همراه سردرد هم علائمی چون اختلالات بینایی (تاری چشم)، حالت تهوع و استفراغ ظاهر شود و سروصدا و نور و بعضی بوها فرد را اذیت كند.

وی درباره نوع سردرد میگرن هم اظهار داشت: این سردرد به حالت ضربان دار و كوبنده است كه به صورت مكرر و دوره ای رخ می دهد. فرد در این حالت دوست دارد بافشار روی سر، جلوی سردرد خویش را بگیرد.

میگرن در چه افرادی شایع است؟

نبوی با اشاره به اینكه میگرن در همه سنین و هم در زنان و هم مردان شایع است، اظهار داشت: به دلیل تاثیر هورمون ها در میگرن، این بیماری در زنان دو تا چهار برابر مردان شایع تر است. در عین حال تا پیش از سن بلوغ و پس از یائسگی در زن و مرد به یك میزان امكان بروز است. همینطور عموما زنان جوان و میانسال بیشتر درگیر این بیماری هستند؛ چون كه در این دوران هورمون ها فعال ترند.

وی اضافه كرد: عموما سردردهای میگرنی پس از یائسگی در ۷۰ درصد موارد كمتر می شود، در ۲۰ درصد موارد به همان شكل ادامه پیدا می كند و در ۱۰ درصد موارد هم امكان دارد، شدت بگیرد.

عوامل تشدید كننده میگرن

مدیر گروه نارولوژی طب ترمیمی پژوهشگاه رویال با اشاره به اینكه میگرن نوعی بیماری با زمینه ژنتیكی است كه عوامل محیطی و درونی بسیاری در آن اثرگذار است، اضافه كرد: عوامل محیطی زیادی هستند كه سبب شروع و تشدید میگرن می شوند. استرس و هیجان های شدید، بی خوابی، پرخوابی، گرسنگی، خستگی، برخی از غذاهای خاص (انواع پنیر، ادویه جات، بعضی غذاهای كنسرو شده، ترشیجات)، آلودگی های زیست محیطی (آلودگی هوا و غبار)، بعضی بوها، تغییرات فشار هوا، ضربه به سر، تغییرات هورمونی قاعدگی و... از عوامل اثرگذار در بروز و شدت میگرن هستند.

ایشان در ادامه اظهار داشت: در زنان هم قرص های ضد حاملگی و هورمونی اثرگذار است. نكته قابل توجه دیگر در عادات غذایی این است كه غذاها در افراد گوناگون واكنش های مختلفی تولید می كنند و امكان دارد در یك فرد سبب تشدید میگرن شوند ولی در فرد دیگر تاثیری نداشته باشند. ازاین رو به فرد سفارش می گردد غذاها را امتحان كند و در صورت بروز مشكل، از مصرف آن ها بپرهیزد.

پیشگیری و درمان میگرن

نبوی در بخش دیگر صحبت هایش به راه های درمانی میگرن اشاره نمود و اظهار داشت: میگرن یك بیماری سبك زندگی است و با رعایت عوامل محیطی تشدید كننده می توان از بروز و تشدید آن جلوگیری كرد. فرد با كسب آرامش، ورزش كردن، خوابیدن درست و به موقع و درمان بیماری های زمینه ای كه سبب تشدید میگرن می شود، می تواند تا ۵۰-۶۰ درصد از شروع و تشدید میگرن جلوگیری كند.

وی اضافه كرد: در مابقی موارد، در درمان این بیماری از دارو درمانی استفاده می گردد. یك سری دارو برای حملات حاد میگرنی تجویز می شوند و یك سری داروهای دیگر هم در صورت حملات آزاردهنده و طولانی كه بیش از چهار- پنج بار اتفاق می افتد، برای پیشگیری از شروع میگرن استفاده می گردد.

این متخصص بیماری های مغز و اعصاب درباره انواع میگرن هم توضیح داد و اظهار داشت: میگرن در دو گروه عمده جای دارد؛ میگرن كلاسیك كه با پیش درآمد خاصی قبل یا همراه سردرد مانند اختلالات بینایی، بی حسی سر و دست و … است و زمینه ژنتیكی دارد. همینطور میگرن های دیگری هم وجود دارند كه بسیار نادر هستند مثل میگرن چشمی، میگرن نیمه فلجی، شبكیه ای و...

چگونگی تشخیص میگرن

نبوی در انتها صحبت هایش درباره راه های تشخیص میگرن اظهار داشت: خیلی از سردردها سردرد میگرنی نیستند ولی می توانند كاراكترهای شبیه به سردرد میگرنی داشته باشند. در عین حال عمده سردردها سردردهای میگرنی هستند كه متخصصان با عنایت به شرح حال بیمار و در صورت ضرورت تصویربرداری از مغز، MRI این بیماری را شناسایی می كنند. گاهی این سردرد میگرنی با یك مسكن سریع درمان می گردد و گاهی بسیار مزمن و آزاردهنده است. عفونت ها و سكته های مغزی یا تومورها هم امكان دارد شبیه سردردهای میگرنی باشند.




1397/05/01
13:40:54
5.0 / 5
1752
تگهای خبر: بیماری , دارو , درمان
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۳
کادایف kadaif

کادایف kadaif