کادایف

داوطلبان، سفیران سلامت محله

داوطلبان، سفیران سلامت محله

كادایف: گسترش شهرنشینی باعث شده عموم افراد آگاهی چندانی به مسائل بهداشتی نداشته باشند و در این میان داوطلبان سلامت با از خود گذشتگی بعنوان سفیران محله می كوشند آگاهی بخش و مروجان سلامت باشند.


به گزاش ایرنا، روز جهانی داوطلبان فرصت مناسبی برای داوطلبان و سازمان ها است تا اقدامات خودرا جشن بگیرند، ارزش های خودرا به اشترك بگذارند و كار خودرا در جوامع شان، سازمان های غیردولتی، آژانس های ملل متحد، مقامات دولتی و بخش خصوصی ترویج دهند.
این روز برای داوطلبان سازمانها و داوطلبان مستقل، فرصت مغتنمی است تا همكاری های خودرا در زمینه توسعه اقتصادی، اجتماعی در سطوح منطقه ای، ملی و بین المللی ترویج كنند.
زمانی كه حمایت های سازمان ملل با اختیارات منطقه ای تلفیق شود، روز داوطلب را به یك فرصت استثنایی تبدیل می كند كه در سایه آن داوطلبان، سازمانها، گروه های اجتماعی و بخش خصوصی می توانند برای دستیابی به اهداف مشترك گام بردارند.
كارشناس مسئول آموزش سلامت اجتماعی دانشگاه علوم پزشكی و خدمات بهداشتی و درمانی زنجان در این ارتباط به خبرنگار ایرنا اظهار داشت: این روز به منظور توسعه اقتصادی و اجتماعی كشورها عنوان شده كه در 17 دسامبر سال 1985 به تصویب مجمع عمومی سازمان ملل رسید كه از آن زمان تابحال سازمان ملل، دولت ها و تشكیلات مدنی از همه جهان به داوطلبان پیوسته اند تا در روز پنجم دسامبر از آنان تجلیل به عمل آورند.
دكتر مجید صادقی اضافه كرد: برنامه داوطلبان سلامت یك رویكرد سازمان یافته برای جلب مشاركت مردم در تحقق اهداف نظام سلامت است كه در نهایت سبب تغییر رفتار آگاهانه و مسئولانه مردم، جامعه و رعایت سبك زندگی سالم در خانواده ها میگردد.
وی بیان كرد: در واقع می توان گفت، داوطلبان سلامت به معنای خاص كلمه، نقش 'رابط' بین نظام بهداشتی ومردم را ایفا می كند كه این سوژه دارای اهمیت فراوانی است.
صادقی اضافه كرد: داوطلبان سلامت در ایران در سال 69 در شهر ری با اجرای طرح رابط بهداشت كلید خورد و سپس توسعه و اجرای آن در سایر استانها و حتی در این استان حداقل در یك مركز شهری گسترش یافت.
وی افزود: سپس ارزشیابی طرح به مدت یكسال وپس از اجرای آن در سراسركشور بصورت برنامه ای مدون ازسال 73 در همه مراكز بهداشتی شهری و پایگاههای بهداشت واجد شرایط كل كشور گردنگیر و اجرایی شد.
كارشناس مسئول آموزش سلامت اجتماعی دانشگاه علوم پزشكی و خدمات بهداشتی و درمانی زنجان افزود: سپس مدتی این برنامه در سال 94، در روستاهای كشور باز اجرا شد چونكه اجرای اولیه ان نتایج مثبتی را به دنبال داشت و با این هدف، اهداف مد نظر لحاظ شد.
وی پیگیری و انتقال پیام های مركز بهداشتی درمانی به مردم، جمع آوری آمار و اطلاعات حیاتی در محدوده فعالیت خود، جلب همكاری مردم برای رفع مشكلات و مسائل محلی و یادگیری مفاهیم و مهارت های بهداشتی و انتقال آنها به مردم (خانوارهای تحت پوشش) را همچون انتظارهای نظام سلامت از داوطلبان سلامت ذكر كرد.

** نمایش آموزش توسط داوطلبان سلامت به خانوارهای تحت پوشش
این كارشناس افزود: برای داوطلبان سلامت شرح وظایفی از قبیل شركت فعال و مستمر آنان در جلسات آموزشی هفتگی، انتقال آموزش ها به خانوارهای تحت پوشش، شناسایی خانوارها و گروه های لطمه پذیر تحت پوشش تعریف شده است.
صادقی اضافه كرد: شناسایی مشكلات سلامت محله و كوشش برای رفع آنها با مشاركت مردم وسازمان های موثر بر توسعه، تحت پوشش قرار دادن 40 خانوار در محله و همكاری با تیم سلامت در جذب داوطلب سلامت و تحت پوشش قراردادن جمعیت محدوده هر پایگاه سلامت یا خانه بهداشت از دیگر وظایف انان است.
وی بیان كرد: تشویق و ترغیب خانوارهای تحت پوشش به استفاده از خدمات واحدهای بهداشتی درمانی، پیگیری موارد تاخیر و یا عدم بازگشت خانوارهای تحت پوشش برای دریافت خدمات بهداشتی درمانی
انتقال اطلاعات مربوط به وقایع حیاتی ( تولد، مرگ و مهاجرت، طلاق و ازدواج) خانوارهای تحت پوشش به مراقب سلامت و یا بهورز و مشاركت داوطلبانه در فعالیت های بهداشتی دسته جمعی (در طرحهای ملی و محلی) با نظر مراقب سلامت و یا بهروز از دیگر وظایف آنان اعلام شده است.
لیلام احمدی یك بانوی موفق زنجانی و داوطلب سلامت نمونه كشوری است، او از اینكه توانسته در مدت زمان فعالیت خود انتقال دهنده مفاهیم بهداشتی به خود و دیگرخانواده های تحت پوشش باشد، احساس خوبی دارد.
وی در این ارتباط به خبرنگار ایرنا اظهار داشت: 37 سال سن دارم و به مدت هفت سال است كه با یكی از درمانگاه های مناطق محروم شهر زنجان بعنوان داوطلب سلامت همكاری می كنم.
احمدی اضافه كرد: سپس آغاز فعالیت خود، برای دریافت خدمات مورد نیاز بهداشتی به درمانگاه مربوطه مراجعه نموده بودم و در این مكان كارشناشان بهداشتی مطالبی را درباب داوطلبان سلامت عنوان كردند كه همین سوژه علاقمندی خاصی را برای فعالیت در این حوزه احداث كرد.
وی بیان كرد: بر این مبنا با حضور در كلاس های مختلف مطالب مختلفی بهداشتی ر افرا می گیرم و سپس آن به خانوارهای تحت پوشش خود و حتی اطرافیان ودیگران انتقال می دهم.
این داوطلب سلامت نمونه كشوری افزود: آگاهی از مطالب آموزشی نمایش شده باعث شده علاوه بر ارتقای دانش خودم، به دیگران باز انتقال دهم و این سوژه اهمیت زیادی دارد.
وی گفت: الان بعنوان داوطلب سلامت 45 خانوار را در یكی از مناطق محروم شهر زنجان تحت پوشش دارم و سپس فراگیری دورهای آموزشی به مدت یك هفته انتقال می دهم.
احمدی اشاره كرد: متاسفانه در بعضی مواقع با بازگشت به خانوارهای تحت پوشش دید منفی نسبت به داوطلبان سلامت دارند، به سبب آنكه معتقدند چنین مطالبی را می توانند از شبكه های مجازی و دیگر رسانه های در دسترس دریافت نمایند در صورتیكه عده ای از خانوارها باز آگاهی چندانی از مسائل بهداشتی نداشته و استقبال می كنند.
مهناز اصغری 40 ساله باز دیگر شهروند زنجانی است كه به مدت 16 سال بعنوان سفیر سلامت فعالیت می كند، او باز در ارتباط با نحوه فعالیت های خود اضافه كرد: تا سوم راهنمایی بیشتر درس نخوانده ام كه 16 سال پیش و برای دریافت خدمت پزشكی با فعالیت های داوطلب سلامت اشنا شدم و تا به حالا این كار را انجام می دهم.
وی بیان كرد: در سال های گذشته كه خبری از الكترونیكی شدن پرونده ها و یا برنامه های سلامت وجود نداشت این مهم بصورت حضوری به خانواده ها اعلام می شد كه حالا قالب فعالیت ها بصورت مطالب اموزشی است.
این سفیر سلامت اشاره كرد: الان 50 خانوار را در یكی از محدوده های شهر زنجان تحت پوشش دارم و انتقال مفاهیم آموزشی به این تعداد افراد و حتی خانواده خودم به تغییر سبك زندگی و خصوصاً اصلاح الگوی تغذیه منتهی شده است.

** زنان، مروج سلامت جامعه
كارشناس آموزش سلامت معاونت اجتماعی دانشگاه علوم پزشكی و خدمات بهداشتی و درمانی زنجان نی در این ارتباط افزود: جذب داوطلب سلامت محله برمبنای دستورالعمل از راه دادن فراخوان و اطلاع رسانی در زمینه فعالیت های داوطلبان سلامت در زمان، سرشماری جمعیت تحت پوشش، جلسات مذهبی محلات، اماكن نمایش خدمات عمومی (ورزشگاه، مساجد، فرهنگسراها) رسانه های عمومی محلی (نشریات، رادیو، تلویزیون، شبكه های اجتماعی)، سایر داوطلبان سلامت پایگاه و تشكیل پرونده سلامت خانوار در پایگاه سلامت انجام می گیرد.
فاطمه بشیر موسوی اضافه كرد: داوطلبان سلامت بصورت داوطلبانه، از بین زنان علاقمند، دارای حداقل 18سال سن انتخاب می شوند وحداقل هشت كلاس سواد خواندن و نوشتن (با ادغام برنامه در روستاها حداقل پنج كلاس سواد در نظر گرفته شده) و در این میان افراد باید علاقمند به فعالیت های اجتماعی و دارای مقبولیت باز اجتماعی باشند.
وی گفت: برنامه داوطلبان سلامت مرداد امسال از معاونت بهداشتی به معاونت اجتماعی متنتقل و ساز و كارهایی متناسب با فعالیت انان باز تعریف و تبیین شد.

** حضور داوطلبان سلامت در كانون های سلامت محله
بشیر موسوی اضافه كرد: بر این اساس در معاونت اجتماعی این دانشگاه وظایفی از قبیل حضور در كانون های سلامت بعنوان دبیر یا جانشین دبیر، مشاركت در كانون های سلامت در تشكیل گروه های مردمی خاص، همیار، همسان و حامی، شناسایی خیرین در رابطه با سلامت در محله، كمك های خیر خواهانه و جلب مشاركت خیرین، فرهنگ سازی در امور خیر خواهانه و نذورات فرهنگی تعریف شده است.
به گفته وی، جلب همكاری و مشاركت مردم (به عنوان نمایندگان مردمی دانشگاه علوم پزشكی)، مشاركت در اجتماعی سازی بخش درمان (پیگیری بیماران پس از ترخیص در منازل آموزش، درمان و بازتوانی )، هدایت و راهبری كمك های مردمی در پژوهش های مربوط به سلامت، همكاریدرطرح های تحقیقاتی ملی و منطقه ای، مشاركت دركانون های اجتماعی، فرهنگی و دانشجویی و استفاده از تجارب بهداشتی داوطلبان در امور غیر بهداشتی باز تعریف شده است.
بشیر موسوی اضافه كرد: بنابر این از داوطلبان سلامت انتظارمی رود بازوان اجرایی برنامه های معاونت در محیط بوده، صدای مردم را به گوش مسولان برسانند و علاوه بر آن در شناسایی و ارزیابی میزان لطمه پذیری خانوارها در منطقه، در آموزش و توانمندسازی اعضای خانواده، گروه های مردمی و ساكنین محلات همكاری و هماهنگی داشته و در استخراج چالش ها، اولویت بندی و حل مشكالت محلات باز پیشقدم باشند.

** فعالیت چهار هزار و 74 داوطلب سلامت در زنجان
كارشناس آموزش سلامت معاونت دانشگاه علوم پزشكی زنجان افزود: شمار داوطلبان سلامت استان در سال 94، یكهزار و هشت نفر بود كه با اقدامات موثر این تعداد حالا یه چهار هزار و 74 نفر رسیده است
وی افزود: این در حالی است شمار داوطلبان سلامت در روستاهای استان باز روند روبه رشدی داشته به طوری از 397 نفر در سال 94 در زمان حاضر یكهزار و 845 نفر افزایش یافته است.
بشیر موسوی اضافه كرد: امتیاز بندی داوطلبان سلامت محله فعال برای انتخاب داوطلب نمونه سال با عنایت به آیتم های از قبیل تعداد خانوار تحت پوشش حداكثر 6 امتیاز برای 50 خانوار، حضور در كلاس های هفتگی، مشاركت در فعالیت های اجتماعی، تهیه مواد آموزشی، جذب داوطلب جدید، همكاری در طرح های ملی و منطقه ای، جلب مشاركت مردم در رفع مسائل محله و پیگیری خدمات و مراقبت های بهداشتی انجام می گیرد.
به گزارش كادایف به نقل از ایرنا، روز پنجم دسامبر به سبب قطعنامه 40/212 مجمع عمومی سازمان ملل متحد در سال 1985، روز جهانی داوطلب برای توسعه اقتصادی و اجتماعی و یا به اختصار روز جهانی داوطلب نامیده شده است.
هم حالا بیشتر از یك میلیارد نفر در سراسر جهان خدمات داوطلبانه انجام می دهند كه اكثریت آنها در كشور خود مشغول به كار هستند.
9646/8068


1397/09/15
12:48:02
5.0 / 5
1597
تگهای خبر: بهداشت , پزشك , خدمات , درمان
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۵
کادایف kadaif

کادایف kadaif