کادایف

ابرغذا یك حقیقت یا فریب تجاری

ابرغذا یك حقیقت یا فریب تجاری

به گزارش کادایف خراسان رضوی خیلی از ما در مورد ابرغذاها «superfoods» و معجزه آسا بودن آنها چیزهایی شنیده ایم؛ گاهی وسوسه شده ایم که آنها را خریداری نماییم، بااین حال، وقتی صحبت از این غذاها می شود، حقیقت چیست؟ آیا خصوصیت هایی که در مورد ارزش تغذیه ای این مواد ذکر می شود، حقیقت دارد؟


به گزارش مدیکال نیوز، محصولات بی شماری همچون میوه ها، سبزیجات، ادویه جات، ترشیجات، پودرهای سبزیجات و قوطی های پروتئینی حاوی این برچسب هستند. اما در واقع ابرغذا یا همان سوپرفود به چه معناست و آیا آنها واقعا آن طور که می گویند ارزش بالای غذایی دارند؟
درحال حاضر، هیچ تعریف علمی مشخصی برای آنچه بعنوان یک ابرغذا محسوب شود، وجود ندارد. به طورکلی، این اصطلاح غذاهای غنی از موادمغذی را توصیف می کند و به این که فواید قابل توجهی برای سلامتی دارند، معروف شده اند. ابرغذاها در تمام دنیا وجود دارند. بعنوان مثال، با تایپ superfood در یک موتور جستجوی معروف تجارت الکترونیکی صفحه به صفحه محصولات با برند مختلف بعنوان سوپرفود معرفی می گردند، مانند کرم های قهوه، پودرهای چای سبز، میوه های خشک و مکمل ها که بعضی از آنها گران قیمت هم هستند.
شرکت ها با برچسب گذاری این محصولات بعنوان سوپرفود، میلیون ها دلار درآمد کسب می کنند. بازار جهانی سوپرفودها در سال ۲۰۱۸، ۱۳۷ میلیارد دلار تخمین زده شده است. اما آیا بازار فروش واقعا مطابق با این همه هیاهو است؟
خیلی از کارشناسان بهداشت در به کار بردن اصطلاح سوپرفود احتیاط می کنند. هیچ تعریف مشخصی از این کلمه و هیچ مقرراتی در مورد استفاده از این اصطلاح در برچسب های بسته بندی وجود ندارد. به همین دلیل، هیچ تضمینی وجود ندارد که محصولی با برچسب سوپرفود مزایای خاصی برای سلامتی داشته باشد یا حاوی مواد مغذی خاصی باشد.
مصرف کنندگان امکان دارد غالبا تصور کنند که محصولاتی که برچسب سوپرفود دارند از سایر محصولات سالم ترند که لزوما درست نیست. این مورد فقط می تواند هزینه بالا برای مصرف کنندگان در خرید کالاهای گران قیمت به دنبال داشته باشد. کالاهایی که بعنوان محصولات سالم به بازار عرضه می شوند از قبیل پودرهای سوپرفود، پروتئین ها و مکمل ها هزینه های بالایی را تحمیل می کنند، درحالی که مصرف کنندگان با خرید غذاهای کامل مانند میوه ها و سبزیجات می توانند مزایای بیشتری با قیمت پایین تر دریافت نمایند. علاوه براین، خیلی از محصولات سوپرفود که حاوی مخلوط خاص پودرهای میوه و سبزیجات هستند، مقدار هر ماده یا مقدار ویتامین ها، مواد معدنی و آنتی اکسیدان ها در یک وعده را مشخص نمی کنند.
اتحادیه اروپا استفاده از این اصطلاح را در برچسب ها ممنوع کرده است مگر اینکه به صورت صریح محتوای غذایی محصول ذکر شده باشد.
بعضی از متخصصان تغذیه از برچسب های سوپرفود که بر کالاها زده شود، ابراز نگرانی کرده اند، چونکه امکان دارد سبب شود برخی موادغذایی این طور به نظر برسند که تاثیرات معجزه آسایی بر سلامتی دارند. بعنوان مثال، در مصاحبه ای با The Observer در سال ۲۰۰۷، کاترین کالینز، رئیس اسبق رژیم درمانی در بیمارستان سنت جورج در لندن و متخصص تغذیه کنونی در بخش مراقبت های ویژه در بیمارستانی در انگلستان، نگرانی ضمنی خویش را بیان کرد. وی اخطار داد، اصطلاح سوپرفود در بهترین حالت بی مفهوم و در بدترین حالت مضر است و خیلی از مردم «ایده های غلط» در مورد مواد غذایی دارند که معمولا با این عنوان برچسب گذاری می شوند.


سوپرفودهای محبوب
خیلی از غذاها به علت تاثیرات مفیدی که بر سلامتی و جلوگیری از بیماری دارند، سوپرفود محسوب می شوند. بیشتر این مواد، گیاهی هستند اما به برخی از غذاهای حیوانی مانند ماهی آزاد هم این عنوان داده شده است. متخصصان تغذیه گاهی اوقات غذاهای زیر را بعنوان سوپرفود برچسب گذاری می کنند، درحالی که آنان تصدیق می کنند هیچ تعریف قابل قبولی برای این اصطلاح وجود ندارد؛ بلوبری، کلم پیچ، دانه های چیا، ماکا، میوه های خانواده مرکبات، توت، کاکائو، زنجبیل، سیر، دانه های کتان، فلفل تند، انار، زردچوبه، سبزه گندم، چای سبز، ماهی سالمون، آووکادو، سبزیجات چلیپایی و چغندر از این گروه هستند.
البته خیلی از غذاهای دیگری هم وجود دارد و مردم اغلب از آنها بعنوان ابرغذا نام می برند. خیلی از کارشناسان بهداشت نسبت به اصطلاح سوپر غذا تردید دارند، البته بعضی از غذاهای طبقه بندی شده به این ترتیب، مزایای قابل توجه برای سلامتی دارند. بعنوان مثال، توت ها که اغلب آنها را بعنوان غذاهای فوق العاده توصیف می کنند، فواید بسیاری برای سلامتی دارند. نتایج بعضی از مطالعات نشان می دهد که مصرف توت می تواند با بهبود عملکرد عروق و کاهش عوامل خطر بیماری قلبی ارتباط داشته باشد. بااین حال، تحقیقات بیشتر برای تایید این یافته ها سفارش می شود.
شایان ذکر است، رژیم های غذایی حاوی سبزیجات چلیپایی مانند کلم پیچ، کلم بروکلی و گل کلم هم با خطر کمتری در بیماری های قلبی و برخی سرطان ها ارتباط دارند.
در همین حال، اثبات شده است که سیر اثرات ضدسرطانی، ضددیابت و ضدفشارخون دارد و مرکبات به علت غلظت چشم گیر متابولیت های ضدالتهابی و آنتی اکسیدانی همچون فلاونوئیدها، آلکالوئیدها، کاروتنوئیدها، کومارین ها، اسیدهای فنلیک و روغن های اساسی بسیار مغذی هستند.
این احتمال وجود دارد که اغلب غذاهایی که بعنوان ابرغذاها در نظر گرفته می شوند به طرق مختلف می توانند برای سلامتی مفید باشند. دلیل این امر آن است که آنها به صورت معمول، منبع کاملی از ویتامین ها، مواد معدنی و ترکیبات گیاهی مفید مانند پلی فنول ها و کاروتنوئیدها هستند که به روش های مختلفی ازجمله کاهش التهاب و محافظت در مقابل صدمه سلولی به صورت مثبت بر سلامتی تأثیر می گذارند. دلیل این امر آن است که کاروتنوئیدها و پلی فنول ها آنتی اکسیدان هایی هستند که می توانند در مقابل استرس اکسیداتیو و عدم تعادل در سطح سلول محافظت ایجاد کنند و این نقش مهمی در روند پیری دارد.
بااین حال، بعضی از سوپرفودها نسبت به سایر غذاها بیشتر شناخته شده اند. بعنوان مثال، کلم پیچ یک سوپرفود به حساب می آید که به عقیده خیلی از افراد، سالم تر و بهتر از انواع دیگر سبزیجات است.
البته اگر کلم پیچ کاملا سالم می باشد و می تواند برای بدن مفید باشد، همچون کاهش التهاب و اثرات ضد توموری بالقوه، به این مفهوم نیست که سایر سبزیجات از سلامتی کمتری برخوردار می باشند و یا اینکه کلم پیچ پیش شرط سلامتی مطلوب است. خیلی از سبزیجات دیگر که از محبوبیت بالایی برخوردار نیستند، همچون شاهی و خرفه هم بسیار مغذی هستند و با فواید سلامتی مرتبط هستند. این سبزیجات مقدار زیادی ترکیبات آنتی اکسیدانی و ضدالتهابی مانند پلی فنول ها و کاروتنوئیدها را در اختیار شما قرار می دهند که امکان دارد به محافظت در مقابل صدمه سلولی کمک کنند.
نتایج مطالعات نشان می دهد که مصرف رژیم غذایی سرشار از مواد غذایی غنی از این ترکیبات، مانند شاهی، می تواند اثرات محافظتی در مقابل بیماری ها، همچون بیماری های قلبی عروقی و دیابت نوع ۲ داشته باشد. آنها همینطور سرشار از خیلی از ویتامین ها و مواد معدنی هستند. تحقیقی، سبزیجات را با عنایت به غلظت مواد مغذی آنها بررسی کرد و نشان داد که شاهی، کلم چینی، چغندر، اسفناج، کاسنی، خردل و گیاهان حاوی مقادیر بالاتر ۱۷ ماده مغذی همچون پتاسیم، کلسیم، آهن، تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین، فولات، روی و ویتامین های A، B۶، B۱۲ و C نسبت به کلم پیچ مغذی ترند.
ماهی سالمون نمونه دیگری از غذاهایی است که می تواند از نظر غذایی برتر باشد. این ماده منبعی از امگا ۳ و سایر مواد مغذی مهم می باشد. باآنکه ماهی های دیگر همچون شاه ماهی، ماهی خال مخالی و ساردین هم دارای امگا ۳ هستند و امکان دارد مقرون به صرفه تر از ماهی سالمون باشند.
این مقاله بدان معنا نیست، غذاهایی که معمولا بعنوان سوپرفود شناخته می شوند برای سلامتی مهم نیستند، بلکه خاطرنشان می کند که خیلی از غذاهای دیگر از نظر غذایی دارای ارزش غذایی مشابه هستند اما به اندازه سوپرفودهایی که در بازار با قیمت های بالاعرضه می شوند، محبوب نیستند.




منبع:

1399/12/20
18:03:46
0.0 / 5
1111
تگهای خبر: آنتی اكسیدان , بهداشت , بیماری , پروتئین
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۳
کادایف kadaif

کادایف kadaif