داستان ادویه ای که جهان را تغییر داد
کادایف: درخت همیشه سبز دارچین که بومی جزیره سری لانکا در جنوب آسیاست، از خانواده برگ بو است؛ بعدها، این گونه درختی به بخش های دیگری از جنوب آسیا و جنوب شرقی آسیا و همینطور بخشهایی از آمریکای جنوبی که آب وهوا به همان اندازه گرم و مناسب برای رشد درخت است، منتقل گردید.
غزال زیاری: دارچین ادویه گرم و شیرینی است که قرن هاست که انسان ها را مجذوب خود کرده و در موارد مختلفی از استفاده در مومیایی های مصری گرفته تا تهیه خوراکیهای خوشمزه ای مثل لاته کدوحلوایی مورد استفاده قرار می گیرد. این ادویه جذاب و خوش بو، از پوست خشک شده و معطر یک درخت گرمسیری به دست می آید؛ اما شاید ندانید که همه دارچین ها یکسان نیستند و به همین خاطر باید مراقب نوع "تقلبی" آن باشید.
دارچین سیلان از کجا می آید؟
ارچین حقیقی از گونه ای درخت به نام Cinnamomum verum یا Cinnamomum zeylanicum به دست می آید. این درخت همیشه سبز که بومی جزیره سری لانکا در جنوب آسیاست، از خانواده برگ بو است و هنوز هم گاهی به آن دارچین سیلان گفته می شود؛ چون که سری لانکا تا سال ۱۹۷۲ میلادی، در استعمار بریتانیا بود و سیلان نامیده می شد.
البته بعدها، اینگونه درختی به بخش های دیگری از جنوب آسیا و جنوب شرقی آسیا و همینطور بخشهایی از آمریکای جنوبی که آب وهوا به همان اندازه گرم و مناسب برای رشد درخت است، منتقل گردید.
دارچین چطور تهیه می شود؟
رای تولید این ادویه، کشاورزان درختان دو تا پنج ساله را قطع می کنند تا آنها را مثل بوته ها به جوانه زدن تشویق کنند. شاخه های جدید برداشت شده و پوست بیرونی آنها جدا می شود. پوست داخلی صیقل داده شده، کشیده می شود و بعد از آن به حالت لایه لایه در می آید و به شکل دستی بشکل چوب های دارچین، رول می شود که در نهایت برش خورده و خشک می شوند.
وقتی که چوب های دارچین به قدر لازم خشک و ترد شدند، برپایه ضخامت و کیفیت با دقت درجه بندی می شوند. ارزشمندترین چوب های دارچین که به نام Alba شناخته می شوند، بسیار نازک هستند و تولید آنها بیشتر زمان می برد. این چوب ها به طور معمول به دارچین پودرشده تبدیل می شوند.
دارچین حقیقی به خاطر عطر ظریف و لطیفش، قیمت خیلی بالایی دارد. این ادویه برای نخستین بار توسط تاجرهای ونیزی و اهل جنوا و از راه جاده ابریشم در آسیا، به اروپا منتقل شد و تا به دست خریداران اروپای غربی برسد، قیمتش بیشتر از ۱۰۰ برابر قیمت اولیه اش می شد. از طرف دیگر تقاضای بالا برای ادویه هایی مثل دارچین یکی از عواملی بود که سبب وقوع عصر اکتشافات در قرن های پانزدهم و شانزدهم میلادی شد.
امروزه، چوب های دارچین باکیفیت خوب همچنان بالاست و هر نیم کیلو حدود ۳۶ دلار قیمت دارد.
ماجرای دارچین تقلبی
الب اینجاست که در طول دهه ها و سده های اخیر، تاجران زیرک تلاش نموده اند تا برای دارچین هم مثل هر محصول پرارزش دیگری، جایگزین های ارزان تری پیدا کنند. دارچین کاسیا که به اسم دارچین چینی یا دارچین تقلّبی هم شناخته می شود، ادویه ای است که از پوست درختی از همان خانواده به نام C. cassia ایجاد می شود.
در عین حال، گونه های مشابهی دیگری هم مثل C. burmanni (دارچین اندونزیایی یا کاسیا پادانگ) و C. loureiroi (دارچین سایگون) هم وجود دارند.
تمام این جایگزین ها عطری مشابه با دارچین حقیقی دارند، اما بر اساس گفته سرآشپزهای نکته سنج، طعم آنها با دارچین حقیقی کمی متفاوت می باشد. مهم ترین نکته اینست که بوی آنها به اندازه دارچین حقیقی ظریف یا ملایم نیست و بشدت قوی تر و تندتر است و بوی تندش در بینی کاملا برای این سرآشپزهای حرفه ای محسوس است.
دارچینی که در قفسه ادویه های شماست احیانا از یکی از اینگونه های جایگزین است؛ اما جالب اینجاست که در این مورد هم مثل خیلی از موارد دیگر، قوانین برچسب گذاری چندان سختگیرانه نیست و یافتن دارچین حقیقی که با دارچین تقلّبی مخلوط شده یا کاملاًبا آن جایگزین شده باشد چیز عجیبی نیست.
آیا دارچین برای شما مفید است؟
ینام آلدهید ترکیبی کلیدی است که بوی آرام بخش دارچین را به وجود می آورد. طبق استدلال بعضی از محققان، این ماده ارزش دارویی زیادی دارد و می تواند دامنه وسیعی از بیماریها، از التهاب و عفونت های باکتریایی گرفته تا سرطان و بیماریهای قلبی عروقی را هدف قرار دهد؛ اما مجموعه شواهد موجود در این رابطه قطعی نیست و برای تأیید هرگونه ادعای دارویی مطالعات بیشتری لازم است.
اما علی ای حال در طول تاریخ و در فرهنگ های مختلف از دارچین به عنوان دارو استفاده شده است؛ مصریان باستان از آن به عنوان ماده مومیایی کننده و طعم دهنده غذا استفاده می کردند؛ رومی ها بیش از آن به عنوان دارو بهره می بردند. دارچین در طب سنتی چینی و آیورودا هم کاربرد گسترده ای داشته و طبق باور آنها دارچین به هضم کمک می نماید، گردش خون را بهبود بخشیده و در ممانعت از عفونت مؤثر است.
گرچه علم مدرن هنوز این کاربردهای تاریخی را به صورت کامل تأیید نکرده ولی به هر ترتیب، استفاده از دارچین در طول هزاران سال نشان میدهد که این ادویه چیز ویژه ای در خود دارد.
منبع: iflscience
بطور خلاصه، این درخت همیشه سبز که بومی جزیره سری لانکا در جنوب آسیاست، از خانواده برگ بو است و هنوز هم گاهی به آن دارچین سیلان گفته می شود؛ چون که سری لانکا تا سال ۱۹۷۲ میلادی، در استعمار بریتانیا بود و سیلان نامیده می شد. طبق استدلال تعدادی از پژوهشگران، این ماده ارزش دارویی زیادی دارد و می تواند دامنه وسیعی از بیماریها، از التهاب و عفونت های باکتریایی گرفته تا سرطان و بیماریهای قلبی عروقی را هدف قرار دهد؛ اما مجموعه شواهد موجود در این رابطه قطعی نیست و برای تأیید هرگونه ادعای دارویی مطالعات بیشتری ضروری است. اما علی ای حال در طول تاریخ و در فرهنگ های مختلف از دارچین به عنوان دارو استفاده شده است؛ مصریان باستان از آن به عنوان ماده مومیایی کننده و طعم دهنده غذا استفاده می کردند؛ رومی ها بالاتر از آن به عنوان دارو بهره می بردند.
منبع: كادایف
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب