کادایف
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی؛

تبعات ناامنی غذایی در جامعه

تبعات ناامنی غذایی در جامعه

عضو هیئت علمی گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اظهار داشت: ناامنی غذایی می تواند سبب بروز سوءتغذیه در جامعه شود که این مورد سبب افزایش ۵۰ درصدی احتمال مرگ در کودکان می شود.


به گزارش کادایف به نقل از مهر، آرزو حقیقیان ضمن اشاره به میزان ضایعات و دورریز غذا در جهان اظهار داشت: بر مبنای آمار سازمان جهانی خواربار و کشاورزی هر سال حدود ۱، ۳ بیلیون تن از مواد غذایی یعنی یک سوم مواد غذایی ساخته شده در دنیا از بین می رود. این استادیار دانشگاه ضمن اشاره به این که ضایعات غذایی در دو بخش رخ می دهد اظهار داشت: بخشی از این ضایعات معروف به اتلاف غذایی شامل از بین رفتن مواد غذایی از محل تولید (مزرعه) تا بازار (محل فروش مواد غذایی) می شود. به نقل از ایشان، این بخش از ضایعات مواد غذایی به علل مختلفی نظیر تغییر آب و هوا و عوامل محیطی می تواند اتفاق بیفتد و در هر یک از مراحل تولید، برداشت و تحت فرایند قرار گرفتن مواد غذایی امکان دارد رخ دهد. عضو هیئت علمی گروه تغذیه جامعه، بخش دوم ضایعات مواد غذایی را در ارتباط با دور ریختن غذا در محل خرده فروشی ها یا توسط مصرف کننده عنوان نمود. حقیقیان اضافه کرد: این بخش از دورریز مواد غذایی در انتها مرحله تولید و زمانی رخ می دهد که مواد غذایی به دست مصرف کننده می رسد و از آن جمله میتوان به بسته بندی های منقضی شده، باقیمانده وعده های غذایی و مواد غذایی خام فاسد شده اشاره نمود. این دکترای علوم تغذیه ضمن اشاره به افزایش ناامنی غذایی در سرتاسر جهان، خاطرنشان کرد: جمعیت جهان رو به ازدیاد است و تولیدات کشاورزی به علت تغییرات آب و هوایی گرفتار بحران شده است. وی تصریح کرد: ناامنی غذایی می تواند سبب بروز سوءتغذیه در جامعه شود که این مورد سبب افزایش ۵۰ درصدی احتمال مرگ در کودکان می شود. به قول حقیقیان، کاهش ضایعات غذایی می تواند تأمین کننده تقاضای جامعه برای مقابله با ناامنی غذایی باشد. وی ادامه داد: وقتی مقدار دورریز مواد غذایی از زمان تولید تا مصرف کاهش پیدا کند، نگرانی برای تولید غذا کمتر می شود و این مقدار غذایی که از دور ریختن آن جلوگیری شده است، می تواند صرف تغذیه تعداد زیادی از گرسنگان یا مبتلایان به سوءتغذیه شود. حقیقیان با اشاره به اینکه وجود گرسنگی در دنیا همیشه به علت کمبود تولید مواد غذایی نیست، اظهار داشت: هم اکنون مقدار کافی مواد غذایی در جهان تولید می شود که برای تغذیه همه مردان، زنان و کودکان کافی است. این استادیار دانشکده تغذیه تصریح کرد: بخش اعظمی از تولیدات مواد غذایی سالانه به علت دور ریخته شدن از دسترس مصرف کنندگان خارج می شود. به نقل از ایشان، در کشورهای درحال توسعه مانند ایران، مقدار زیادی از ضایعات غذایی در زمان برداشت، ذخیره سازی طولانی و فساد محصولات اتفاق می افتد. دکترای علوم تغذیه در ادامه به تشریح مهم ترین نتایج ضایعات غذایی پرداخت و اضافه کرد: دنیای امروز با مشکل کم آبی مواجه می باشد و استفاده از راهکارهای کاهش مصرف آب بخصوص در بخش کشاورزی، بعنوان اهداف خیلی از کشورها قرار گرفته است. همه محصولاتی که ساخته شده و به مرحله برداشت می رسند، در فرایند تولید مقدار زیادی آب را مصرف می کنند که با وجود دورریز، این مقدار آب هدر رفته به حساب می آید. وی اظهار داشت: مقدار گازهای گلخانه ای در اثر فعالیتهای بشر افزایش پیدا کرده است. این گازها عامل گرم شدن زمین و ایجاد تغییرات آب و هوایی هستند. بخشی از این گازها در زمان تولید محصولات کشاورزی تولید می شوند. ازاین رو با دور ریختن مواد غذایی ضمن اینکه محصول از دست رفته، مقدار زیادی گاز گلخانه ای هم ساخته شده است. حقیقیان اضافه کرد: مساحت زیادی از زمینهای کشاورزی صرف کشت و تولید مواد غذایی می شوند که متأسفانه در نهایت این مواد غذایی دور ریخته می شوند. وی اظهار داشت: مسلماً برای کشت و تولید محصولات غذایی هزینه صرف شده است که در واقع با دور ریختن آنها این هزینه به هدر می رود. حقیقیان اضافه کرد: فرسایش خاک، از بین رفتن جنگلها و افزایش قیمت مواد غذایی هم از دیگر نتایج ضایعات غذایی محسوب می شوند. ازاین رو علیرغم این ضرر و زیان هایی که ضایعات غذایی به جامعه و محیط زیست وارد می نماید باید در جهت کاهش هرچه بیشتر ضایعات و دورریز مواد غذایی کوشا باشیم.

1401/05/20
12:17:12
5.0 / 5
211
تگهای خبر: پزشك , تولید , غذا , فروش
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۴
کادایف kadaif

کادایف kadaif