مبتلاشدن به كرونا بوسیله خوردن ممكن است؟
كادایف: مواد خوراكی آلوده به ویروس جدید كرونا بی خطر نیستند اما متخصصان می گویند كه تابحال موردی از مبتلاشدن بوسیله خوردن این مواد دیده نشده هرچند این متخصصان همچنان از خطر بازارهای فروش گوشت كه در آن حیوانات زنده هم به فروش می رسند، می گویند.
به گزارش کادایف به نقل از ایسنا، کارشناسان می گویند که منشأ بیماری همه گیر کرونا به ووهان چین و به یک بازار ماهی فروشی در این شهر برمی گردد. منشأ شیوع دیگری از این بیماری منتسب به یک بازار مواد خوراکی در پکن است و کمی قبل هم خبر ابتلای شمار زیادی از کارکنان کارخانه گوشت و کشتارگاه در آلمان به ویروس جدید کرونا، سر و صدای زیادی بر پا کرد.
هرچند که ویروس جدید موسوم به "سارس کووید ۲" عامل بیماری زای یک بیماری ریوی است اما آیا انتقال این ویروس بوسیله مواد خوراکی هم ممکن است؟
مؤسسه فدرال ارزیابی ریسک در آلمان اما می گوید: هم اکنون هیچ موردی که در آن ثابت شده باشد، انسان از راه خوردن مواد غذایی آلوده، به ویروس جدید کرونا مبتلا شده است، وجود ندارد. سازمان جهانی بهداشت و سازمان غذا و دارو آمریکا هم این مسئله را تأیید کرده اند.
این ویروس در درجه اول بوسیله قطرات آب دهان یعنی هنگام عطسه، سرفه، بازدم یا "صحبت کردن" منتقل می شود.
اگر شمار کافی از این ویروس به مخاط بینی، دهان یا چشم فرد وارد شود، این فرد به بیماری مبتلا می شود. لازمه مبتلا شدن، در کنار شرط ورود مقدار کافی از این ویروس به مخاط نامبرده، الزاما زخمی بودن این مخاط نیست. بلکه بیشتر این نکته است که این ویروس به گیرنده های پروتئینی خاصی نیاز دارد که بتواند با آنها به سلول های میزبان نفوذ کند.
بینی راه مطمئنی برای ورود ویروس
بگفته پزشکان بنظر می رسد که راه ورود بوسیله بینی برای این مهاجمان بهترین و شرایط آن مناسب ترین شرایط باشد. متخصصان دانشگاهی در بوستون به این نتیجه رسیده اند که مجاری بینی، آنزیم ۲ مبدل آنژیوتانسین (ACE2) که ویروس به آن نیاز دارد، به مقدار زیادی موجود است. مقدار ACE2 در جریان مسیر راه های تنفسی از بالا به پایین کم می شود. متخصصان در تحقیقات خود به این نکته پی برده اند که ویروس بوسیله آلوده شدن شدید حفره بینی و از آنجا بوسیله مایعات بدن به بخش های تحتانی ریه منتقل می شوند.
این ویروس در درجه اول بوسیله قطرات آب دهان یعنی هنگام عطسه، سرفه، بازدم یا "صحبت کردن" منتقل می شوداحتمال وجود کرونا روی میوه و سبزی کم است برای مثال در اثر تماس با دست آلوده شاید این ویروس موجود باشد. سفارش می شود برای زدودن سبزیجات و میوه ها از ویروس، آنها را قبل از خوردن شست.
راه دیگر مبتلاشدن می تواند از راه تماس باشد به این معنا که عامل بیماری زا به دنبال مجموعه ای از تماس ها منتقل شود. برای مثال اگر فرد مبتلا در دستش عطسه کند و با همان دست دستگیره در را بچرخاند و بعد فرد دیگری به دستگیره دست بزند، این ویروس به دست او منتقل شده و در صورتیکه این فرد به چشم خود دست بزند یا دست در بینی کند، انتقال ویروس به بدن ممکنست.
آیا انتقال از راه خوردن مواد غذایی ممکن است؟
در مورد مواد غذایی و گزینه انتقال از این طریق گفته می شود، یک فرد مبتلا باید روی گوشت یا مثلا میوه یا هر ماده غذایی دیگری عطسه کرده باشد یا این مواد را با دست آلوده به ویروس لمس کرده باشد و فرد دیگری در مدت زمانی کوتاه بعد از این تماس، به همان مواد دست زده و دستش را به سمت صورت برده باشد. تنها در این صورت آلودگی و انتقال ممکنست.
پژوهشگران آلمانی می گویند، به سبب ثبات و مانایی نسبتا کم این ویروس در محیط، این احتمال بسیار پایین و تنها بلافاصله بعد از آلودگی اول امکان پذیر است.
تحقیقات جدید نشان می دهند که بعد از آلودگی شدید سطوح به ویروس، این ویروس ها در سطوح مختلف مدت کوتاهی قدرت بیماری زایی را حفظ می کنند: تا ۴ ساعت روی سطوح مسی، تا ۲۴ ساعت روی سطوح مقوایی و ۲ تا ۳ روز روی استیل یا پلاستیک.
متخصصان علوم پزشکی در مجله "نیوانگلند جرنال آو مدیسین" در این زمینه می نویسند: بدین سان پایداری این ویروس بسیار کمتر از بسیاری دیگر از ویروس ها و عوامل بیماری زاست. از طرف دیگر بگفته این پژوهشگران، در عمل نیز بنظر می رسد که ویروس ها در شرایط نور روز و نوسان دمایی و رطوبتی، در مقایسه با شرایط آزمایشگاهی، شانس کمتری برای زنده ماندن داشته باشند.
افزون بر این ویروس کرونا نمی تواند در مواد خوراکی تکثیر شود. برای همین احتمال واگیری بوسیله گوشت برای مثال، شبیه آنچه در آلمان و در کارخانه گوشت اتفاق افتاد، خیلی کم است.
پژوهشگران بیشتر مشکل را در بازارهای فروش گوشت و ماهی که در آنها حیوانات زنده هم به فروش می رسد، می بینند
این ویروس ها برای تکثیر به میزبانی زنده نیاز دارند و میزبان طبیعی آنها با استناد به پژوهش ها بر روی "دی ان ای"، احیانا خفاش است. اما این ویروس چگونه از خفاش به انسان منتقل شده است. "کاتری یالاوا"، محقق در یکی از دانشگاه های در فنلاند که سرگرم تحقیق درباره این مساله است می گوید که در بازار ماهی فروشان ووهان، تنها محصولات دریایی فروخته نمی گردد بلکه حیوانات وحشی همچون خفاش هم به فروش می رسد. بگفته این پژوهشگر این باور در بین مردم چین وجود دارد که خوردن گوشت حیوانات عجیب و نادر، مزایایی برای سلامتی انسان دارد.
بازارهایی که در آنها حیوانات زنده گوناگون عرضه می شوند
با این وجود، یاوالا این فرضیه را که در آغاز شیوع ویروس کرونا همه از آن سخن می گفتند، یعنی انتقال ویروس بوسیله خوردن گوشت این جانور را رد می کند. از نظر او بیشتر باید به احتمال آلودگی شدید محیط و فضا به ویروس، در این بازار سرپوشیده که در آن برخی حیوانات هم زنده به فروش می رسند، فکر کرد. حیوانات در شرایط استرس هم مجموعه ویروس بیشتری را حمل می کنند. در این مباحث از میزبان واسطه برای انتقال هم سخن رفته است برای مثال از مارها یا پانگولین ها (پولک پوست ها) یا سگ راکون.
از مجموعه این بحث ها می توان نتیجه گرفت که بازارهای فروش حیوان (گوشت) که در آنها موجودات زنده هم به فروش می رسند، از آنجائیکه این شرایط یعنی همزمانی حضور این گونه های متفاوت در یک زمان و مکان در طبیعت وجود ندارد، بسیار پرخطر است.
شستشو و حرارت کمک می کند
خلاصه اینکه در خرید مواد خوراکی باید به نکات بهداشتی عمل کرد، دست ها را شست و با ماسک به خرید رفت. همین طور در خانه مواد خریداری شده را از کیسه خرید بیرون آورد و بعد از جاسازی آنها باردیگر دست ها را شست. سفارش می شود که قبل از خوردن میوه و سبزیجات آنها را بشوییم. آب شمار زیادی از ویروس ها را دور می کند.
نوشیدن آب شرب بی خطر است چونکه در مرحله تصفیه ویروس ها از بین می روند. در خانه، می توان ویروس های احتمالی را با حرارت دادن کم کرد که این مسئله در مورد ظروف و مواد غذایی هم صدق می کند.
کندن پوست سیفی جات و میوه خطر بسیار پایین انتقال ویروس بوسیله این مواد خوراکی را باز هم کمتر می کند. سفارش می شود از آنجائیکه پوست خیلی از این سبزیجات و میوه ها حاوی موادی باارزش است، برای اطمینان از عدم آلودگی و به جهت اینکه پوستشان را نکنیم، از برس های مخصوص استفاده نمائیم و خود این وسیله را هم بطور منظم با دمای ۶۰ درجه در ماشین ظرفشویی یا از راه های دیگر بشوییم.
در خرید مواد خوراکی باید به نکات بهداشتی عمل کرد، دست ها را شست و با ماسک به خرید رفتدر پاسخ به این پرسش که آیا شستشوی سبزیجات با سرکه می تواند به کشتن میکروب ها کمک کند؟ باید گفت مشخص نیست.
شواهدی وجود دارد که نشان می دهد، ویروس های کرونا PH پایین تر از ۴ را به آسانی تحمل نمی کنند. اما معمولا مدت زمانی که میوه ها و سبزیجات در سرکه قرار داده می شوند برای غیرفعال کردن این ویروس کافی نیست.
در مورد فریز کردن مواد هم از بیماری های مرس و سارس کووید ۱ می دانیم که این ویروس ها می توانند تا دو سال هم در فریزر همچنان قدرت بیماری زایی خودرا حفظ کنند.
ویروسی که از دهان وارد می شود، زنده می ماند؟
اما اگر ویروس ها بالاخره به یک طریقی با مواد خوراکی وارد دهان شوند آیا احتمال اینکه در گلو بمانند وجود دارد؟
احتمال این مسئله خیلی کم است ولی پژوهشگران هنوز پاسخ دقیقی برای این مورد ندارند. اما آنچه مسلم است این است که این ویروس ها اگر با مواد خوراکی وارد معده شوند، در محیط اسیدی معده یا زنده نمی مانند یا احتمال زنده ماندنشان بسیار پایین است. در مخاط روده هم هرچند وجود گیرنده های پروتئینی برای ویروس ها به اثبات رسیده است اما امکان تکثیر آنها تا کنون با استناد به مطالعات مؤسسه فدرال خطر آلمان به اثبات نرسیده است.
اما این نکته هم گفتنی است که مواردی از وجود سارس کووید ۲ در آزمایش مدفوع برخی بیماران به اثبات رسیده است. اما شاید این مواد بوسیله خون به روده و سپس به مدفوع راه پیدا کرده اند.
بنابر گزارش دویچه وله، با این تفاصیل، درباره ابتلای شمار زیادی از کارکنان کارخانه های گوشت باید گفت موضوعی که مشخص است این است که نرخ بالای مبتلاشدن را باید به شرایط نامناسب محیط کار نسبت داد.
منبع: كادایف
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب