کادایف
یك عضو هیئت علمی دانشگاه مطرح كرد

ضرورت پیش گیری از تبعات روانی بعد از زلزله

ضرورت پیش گیری از تبعات روانی بعد از زلزله

به گزارش کادایف، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی با اشاره به اینکه اثرات زلزله حتی در نسل های بعدی هم کاملا مشهود خواهد بود، اظهار داشت: کاهش نشاط اجتماعی، افزایش میزان خودکشی، افسردگی، ‌پریشانی در نظام اجتماعی و اقتصادی از دیگر عوارض ناشی از زلزله است.


به گزارش کادایف به نقل از ایسنا، دکتر حمید سوری با اشاره به اینکه قدرت ویرانگی تبعات ناشی از زلزله از خود زلزله جدی تر است، اظهار داشت: اثرات مخرب اجتماعی، روانی و بافت محیطی ناشی از زلزله در صورت عدم تامین نیازها می تواند سالیان سال باقی بماند.
وی با اشاره به اینکه اثرات زلزله حتی در نسل های بعدی هم کاملا مشهود خواهد بود، افزود: فرزندان در خانواده ای به دنیا می آیند که اثرات سوء زلزله را با خود حمل می کنند و اساسا کودکان نیز از فضای روانی حاصل شده متأثر می شوند.
بگفته سوری، بیماریهای روانی و بیولوژیک به سبب ماهیت خود قابل انتقال نیستند و در تعریف بیماریهای غیر واگیردار می گنجند ولی واقعا اگر از نظر دیگری نگاه نماییم این بیماریها از نسلی به نسل دیگر منتقل می شود و بسیار می تواند برای ظرفیت های مولد جامعه خطرناک باشد.
او کاهش نشاط اجتماعی، افزایش میزان خودکشی، افسردگی، ‌پریشانی در نظام اجتماعی و اقتصادی را از دیگر عوارض ناشی از زلزله دانست.
وی اشاره کرد: زلزله مانند هر بلای طبیعی دیگر لطمه رسان و غیرقابل اجتناب است؛ این مسئله در نقاط زلزله خیز دنیا همیشه بحران می آفریند و برای مقابله با آن اقداماتی صورت می گیرد.
سوری با اشاره به اینکه ژاپن یکی از کشورهای زلزله خیز دنیا است و این بلای طبیعی قسمتی از زندگی روزانه آنها شده، توضیح داد: سیر تاریخی میزان تلفات این کشور در برخورد با زمین لرزه هایی که عموماً توام با سونامی است، نشان میدهد که این بحران حتی در مناطق زلزله خیزتر از ایران قابل مدیریت است.
وی با اشاره به اینکه حتی در زمین لرزه های بالای ۷ ریشتر در ژاپن، کمتر گزارشی از تلفات انسانی دیده می شود، اشاره کرد: قسمتی از پیشگیری به زیرساخت های اساسی که باید در محیط صورت گیرد، بازمی گردد و بخش دیگری هم مربوط به آمادگی های محیطی و آماده سازی جامعه است.
جامعه مصیبت زده نیاز به بازسازی روانی دارد وی با اشاره به اینکه درصد بالای مشکلاتی که در مناطق زلزله زده وجود دارد مربوط به عوارض پس از زلزله می شود، اظهار داشت: جامعه مصیبت زده نیاز به بازسازی روحی، روانی و اجتماعی دارد.
او با ذکر اینکه وقوع زلزله در نقاط زلزله خیز امری است بدیهی اما کنترل و پیش گیری از لطمه ها نکته ای است که در همه نقاط مختلف دنیا به گونه ای متفاوت با آن مواجه می شوند، اشاره کرد: آماده کردن جامعه به لحاظ رفتاری قبل و پس از زلزله و همین طور ترمیم اثرات مخرب زلزله در جامعه ای مصیبت دیده یکی از مهم ترین مواردی است که باید موردتوجه باشد.
بگفته سوری، تحقیقات و مستندات بر این اصل معتقدند که باید جامعه بعد از وقوع حوادث این چنینی به سرعت از غم زدگی و سوگواری بیرون آید و جامعه به سمت نشاط و شادی طبیعی بازگردد.
وی دامن زدن به سوگواری ناشی از داغ دیدگی را به صلاح جامعه بحران زده ندانست و کمک به ترمیم تعاملات اجتماعی و بازگشت نشاط به منطقه بحران دیده را وظیفه اصلی متولیان سلامت، مجریان، مراکز علمی و تحقیقاتی، دانشگاه ها، سازمان های مردم نهاد و سیاست گذاران کشور ذکر کرد.
وی در ادامه از پژوهش های انجام شده برای کمک و بررسی روانی در بازماندگان زلزله در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی آگاهی داد و اظهار داشت: نتایج این تحقیقات بمنظور انجام مداخلات لازم در اختیار سیاست گذاران و متولیان حوزه سلامت قرارگرفته است.
در زمان بروز حوادث، التهابی عمل نکنیم وی در بخش دیگری از صحبت هایش با اشاره به اینکه کشور ما در منطقه ای قرار دارد که احتمال بروز زلزله در آن بالاست، اشاره کرد: باید توجه داشته باشیم در زمان بروز حوادث التهابی عمل نکنیم؛ چونکه زلزله به عنوان یک موضوع عادی در چرخه طبیعت رخ می دهد ولی متولیان و مردم می توانند با نگاهی سیستماتیک و گرفتن تمهیداتی عواقب ناشی از زلزله را به حداقل برسانند.
وی توضیح داد: بطور مثال زمانی که می خواهیم خانه ای را تهیه نماییم فقط ظاهر بنا را مورد توجه قرار ندهیم، ساختمان هایی که در مقابل وقوع زلزله و پس لرزه های قدرتمند ایستادگی نمی کنند، گاه با علامت هایی در ظاهر خود، از استقامت و ایستادگی در مقابل فشارهای زمین خبر می دهند که زنگ هشداری برای مقاوم سازی و شاید هم نوسازی آنها بشمار می رود.
وی ادامه داد: با وقوع هر زلزله و پس لرزه قدرتمند و ایجاد ترک های کوچک و بزرگ بر بدنه بنا، استواری و مقاومت سازه مورد سؤال قرار می گیرد که نباید بسادگی و به عنوان یک حالت عادی از کنار آن عبور کرد.
بنابر اعلام روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی، این استاد دانشگاه در آخر با اشاره به اینکه ایمنی در مقابل بلایا باید به عنوان یک اولویت و پیوست محیطی در مجموعه زندگی مورد توجه باشد، اشاره کرد: مشخص است که خانه های قدیمی و با قدمت بالا نمی توانند، در مقابل جزع های گوناگون زمین تاب آورند؛ بدین سبب باید با بهره بردن از دانش فنی روز و مشاوره از مهندسان توانمند و متخصص تصمیماتی برای مقاوم سازی و یا نوسازی آنها گرفته شود.




منبع:

1401/11/19
12:32:16
5.0 / 5
397
تگهای خبر: بیماری , پزشك , تخصص , زندگی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۳
کادایف kadaif

کادایف kadaif