حشیش دامگاه جنون و افسردگی برای جوانان
به گزارش کادایف، اعتیاد که از آن بعنوان بلای خانمانسوز یاد می شود، نوعی اختلال مزمن مغزی است که فرد را مجبور به مصرف مستمر یک ماده از قبیل حشیش می کند که نتایج بسیار منفی و گاه ماندگار بر روح و جسم همچون جنون و افسردگی را برای فرد مصرف کننده بهمراه دارد.
به گزارش کادایف به نقل از ایرنا، اعتیاد، وابستگی فیزیکی و روانی به یک ماده شامل انواع مواد مخدر و محرک یا رفتاری مانند بازیهای الکترونیکی و قمار است که به صورت معمول این امر ناشی از عوامل ژنتیکی، محیطی، تغییرات شیمیایی مغزی یا مشکلات روانی است که فرد معتاد برای رسیدن به سطحی از لذت و یا کاهش و تسکین بخشی از دردهای جسمی خود به سمت آنها سوق می یابد.
از جمله عوامل اعتیاد می تواند ناشی از ژن ها باشد که فرد را برای مبتلا شدن به اعتیاد مستعد می کند و در دسترس بودن و قرار گرفتن در محیط هایی که مواد اعتیادآور به سادگی قابل دستیابی است و فشارهای روانی و اجتماعی مانند استرس، اضطراب، افسردگی و مشکلات شخصی می تواند یک فرد را گرفتار این معضل کند.
فرد معتاد به تدریج مقدار ماده مصرفی یا زمان صرف شده برای رفتار مورد نظر را زیاد می کند، حتی با آگاهی از مضرات آن نمی تواند مصرف را قطع کند، مشکلات در روابط شخصی، عملکرد شغلی و اجتماعی از نتایج معمول اعتیاد است و تغییرات فیزیکی مانند کاهش وزن، خواب نامرتب و مشکلات قلبی و کبدی از علائم اعتیاد به حساب می آید.
معتادان متجاهر خبرنگار ایرنا برای اطلاع رسانی در مورد اعتیاد و عوارض ناشی از مصرف مواد مخدر با دکتر سید رضا موسوی زاده، درمانگر اعتیاد و مدرس دانشگاه و مسئول فنی درمانگاه اعتیاد مرکز آموزشی، درمانی شهید بهشتی زنجان گفت و گو کرده است.
ایرنا: آیا اعتیاد درمان پذیر است ؟
در خصوص اعتیاد زیاد صحبت شده اما اصل قضیه اینست که دو اتفاق مهم باید در این حوزه روی دهد، یکی این که نگاه جامعه به اعتیاد باید علمی شود و برخورد مسئولان هم از حالت موردی به کلان تغییر یابد.
همچنین دیدگاه جامعه به معضل اعتیاد باید اصلاح و علمی شده و مواد محوری از ذهن ها حذف شود.
مواد مخدر را باید علامت مشکلات دانست و این که مسئولان باید نگاه خویش را عوض کنند به این مفهوم است که باید ریشه های اعتیاد را پیدا کنند وگرنه در مقابل سیل اعتیاد تسلیم می شویم.
مصرف مواد مخدر علامتی از یک مشکل است و مسئولان باید نگاه خویش را به اعتیاد تغییر دهند.به طور ساده تر اعتیاد بیماری ارتباطات است؛ ارتباطات سالم مانع ایجاد اعتیاد می شود و ارتباطات آلوده و شبکه ناسالم سبب شعله ور شدن شعله های اعتیاد می شود به نحوی که جامعه را هم شعله ور می کند و می سوزاند. به بیان دیگر متولیان جامعه و مردم باید مقوله مبارزه با اعتیاد را مردمی سازی کنند؛ انتظار این که مجموعه ای بیاید و کاری در این خصوص انجام دهد، انتظار عبثی است.
برای مردمی سازی مقوله مواجهه با اعتیاد در محلات باید تاسیسات و گروههای مردم نهاد حتی هیاتهای مذهبی، مساجد و تکایا پای کار بیایند و با دو هدف این که شبکه سالم را بسازند تا بچه ها جذب آنها شوند و از آن شبکه های ناسالم که فعالانه خویش را گسترش می دهند در امان بمانند.
در این شبکه ها برای نشاط بچه ها باید فکری شود چون برای تخلیه هیجانات نوجوانان و جوانان در این حوزه بسیار کم کار شده است و هیئت های مذهبی ما باید هیاتهای نشاط هم بشوند و این خیلی مهم می باشد که از ظرفیت این تکایا، مساجد و سازمانهای مرم نهاد برای تخلیه هیجان و ایجاد نشاط معنوی و مذهبی استفاده گردد.
ظرفیت های بسیار عظیمی داریم که مهجور و مغفول مانده است و از مساجد فقط برای مراسم درگذشتگان و فوتی ها استفاده می نماییم درحالیکه از ظرفیت آنها برای افزایش نشاط جامعه باید استفاده ببریم.
باید شبکه سازی سالم اتفاق بیفتد و جوان ما به این مساجد بعنوان مکانهای نشاط و لذت رجوع کند.
توصیه می نماییم در این حوزه کار فرهنگی انجام دهیم که هیاتهای مذهبی در کنار کارهای مذهبی با ارزش، به هیئت های نشاط هم تبدیل شوند.
ماده مخدر حشیش ایرنا: حشیش چه نوع ماده مخدری است؟
حشیش یک بوته و درختچه با قدمت هزاران ساله است که اسامی مختلفی دارد و گاهی نام های متفاوت آن همچون بنگ، ماریجوانا، جرس، قوزا و گل عنوان می شود.
همه اینها از یک خانواده و یک درختچه است اما حشیشی که در کشور ما هست با حشیش اروپا تفاوت عمده، اصلی و اساسی دارد که ماهیت مبحث را کلا تغییر می دهد.
ماده موثره حشیشی که در اروپا استفاده می شود و در فیلمها و بخشنامه هایی که عرضه آنرا آزاد می کنند، می بینیم، زیر هشت درصد است اما در کشور ما به دلیل دستهای آلوده و بازار سیاهی که هست قاچاقچیان یا اشخاصی که بیرون از مرزها برای جوانان ما برنامه ریزی کرده و مغز آنها را هدف قرار داده اند، ماده موثره حشیش را به بالای ۲۵ درصد برده اند ازاین رو حشیش در کشور ما با حشیش هشت درصد در دیگر کشورها اثرات بسیار متفاوتی دارد.
جوانان و خانواده ها نباید گول بخورند اگر در جایی خواندند یا شنیدند که حشیش سبب اعتیاد نمی شود این یک دروغ بزرگ است اتفاقا حشیش به علت بالا بودن ماده موثره سه برابر استاندارد جهانی بشدت وابستگی بوجود می آورد و دارای عارضه های فراوانی است.
ایرنا: مصرف حشیش چه عارضه های به دنبال دارد؟
حشیش چربی دوست است و جذب چربی ها می شود. در بدن ما دو عضو به صورت کلی از چربی ساخته شده که یکی مغز است ازاین رو یکی از نقاطی که حشیش اثر مستقیم بر آن دارد مغز است که سبب آب شدن چربی آن می شود.
به حشیشی ها کله پوک می گویند چونکه کاسه سر آنها به همان اندازه می ماند اما مغز کوچک می شود و کارکرد اصلی خویش را که محل تفکر انسان است، از دست می دهد.
جای دیگری که از چربی ساخته شده، سلولهای جنسی است و حشیش اندام های جنسی را تحت الشعاع قرار می دهد. دختر نوجوانی که گل مصرف می کند بعد از ازدواج گرفتار ناباروری می شود و کسی نمی تواند بداند که این نقیصه به خاطر مصرف حشیش بوده است.
به دلیل این که مغز و اندام های جنسی مصرف کنندگان حشیش تحت الشعاع قرار می گیرد و مبتلا به اختلال می شود، معمولاً گرفتار انزوا می شوند.
چهار عارضه اصلی مصرف حشیش بسیار نگران کننده است. اول بی انگیزگی ناشی از مصرف حشیش است. اصطلاح تن لش و هیکل بی مصرف برای اشخاصی استفاده می شود که هیکل و اندامی دارند اما کارآیی و اثربخشی لازم را ندارند. این افراد آدمهای بی انگیزه، بی هدف و انزوا طلب هستند و نمی توانند هیج مسوولیتی را بپذیرند.
جوانانی هستند که قبلا در مدرسه و جامعه و محل زندگی خود، موثر بودند اما حالا گرفتار سندروم بی انگیزگی شده اند و اصطلاح تن لش و هیکل بی مصرف را برازنده خود کرده اند.
افسردگی شدید، حملات پانیک، هول و هراس و جنون در انتظار مصرف کنندگان حشیش است که گاه به درمانهای معمولی هم پاسخ نمی دهد.نکته دوم افسردگی پس از مصرف حشیش است که برخی افراد این ماده را مصرف می کنند تا بخندند و شاد باشند اما نمی دانند از پس این لبخند، افسردگی بسیار شدیدی وجود دارد به حدی که به درمانهای معمولی جواب نمی دهد و مجبور هسیتم به آنها شوک وارد کرده و از شوک درمانی استفاده نماییم.
افسردگی پس از مصرف حشیش یکی از گرفتاری های عجیب و غریب جوانانی است که به جای با نشاط بودن گرفتار افسردگی می شوند.
عارضه بعدی مصرف حشیش مبتلا شدن به حمله هراس یا پانیک است و زمانی روی می دهد که فرد در جمعی نشسته است و یکباره می ترسد که بمیرد و ضربان قلب بالا می رود و به صورت عجیبی از آن مکان فرار می کند.
حمله هول و هراس جزو گرفتاری های فرد حشیشی است شاید فرد قبلا ورزشکار توانمندی بوده است اما حالا گرفتار این حمله می شود بخصوص از جاهایی که اجتماع و جمع هست می خواهد فرار کند و کسی نمی تواند جلودارش شود و احساس مردن را دارد.
عارضه بعدی که خیلی مهم است جنون ناشی از مصرف حشیش است؛ جنون در انتظار اشخاصی است که حشیش مصرف می کنند حتی در مراحل اولیه هم گرفتار حمله جنون آمیز، توهم و هذیان می شوند. چیزی را می بییند و می شنوند که نیست و دیگران نمی بینند. باور غلطی است که با هیچ منطقی اصلاح نمی شود و اعضای خانواده خویش را دشمن و خائن فرض می کند.
حتی شادونه ای که مصرف می شود هم در صورت مصرف زیاد مضراتی دارد که از همان دسته است. دو ماده جدید «او دی» و «کمیکال» هم همان حشیش مصنوعی است که ماده موثره آن بسیار بالاست در واقع این دو ماده حشیش کاملا مصنوعی با مواد افزدونی است.
نگهداری و درمان معتادان ایرنا: آیا حشیش درمان پذیر یا عوارض آن برگشت پذیر است؟
بسته به این که فرد مصرف کننده بیماری زمینه ای دارد یا نه، حجم مصرف چقدر بوده است و در چه زمانی از مصرف رجوع می کند درمان متفاوت می باشد. گاها عوارض ناشی از مصرف حشیش ماندگار است و باید تا آخر عمر دارو مصرف شود و عموما داروهای ضد جنون و ضد حمله و هراس و افسردگی را باید مصرف کنند.
مصرف کنندگان حشیش بیمای ارتباطات دارند اگر فرد مصرف کننده حشیش بسمت گروهی که بسمت رهایی، بهبودی و سلامت هستند، هدایت شود در کنار آن عوارض ناشی از حشیش درمان می شود که امید به موفقیت زیاد است.
خانواده ها فرد حشیشی را به هیچ وجه به کمپ ها نباید ببرند و خود درمانی نکنند؛ نباید فکر کنند حشیش بر روی قسمتهای محیطی بدن اثر می گذارد بلکه این ماده مخدر عموما روی مغز اثر می گذارد و در درمانگاه اعتیاد شهید بهشتی زنجان همکاران و متخصصان با گروه کامل در این حوزه خدمت رسانی می کنند.
هماهنگی در مبارزه با مواد مخدر در استان زنجان وجود دارد که بسیار تحسین برانگیز است و عوامل مختلفی دست به دست هم داده اند تا این معضل را حل کنند.
خانواده هایی که متقاضی درمان هستند با کمترین هزینه و افراد زیر ۱۸ سال و بانوان هم به صورت کلی مجانی درمان می شوند.
بر همین اساس خانواده هایی که به لحاظ هزینه گرفتار مشکل هستند می توانند بدون نگرانی از این بابت مراجعه نمایند.
منبع: كادایف
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب