گزارش مهر؛
تبعات حذف لبنیات از سبد غذایی
به گزارش کادایف، شیر و لبنیات، بخش مهم سبد غذایی افراد هر جامعه ای را تشکیل می دهد که حذف آنها به هر علتی، تبعات ناگواری برای سلامت جامعه دارد.
به گزارش کادایف به نقل از مهر، مصرف روزانه شیر و لبنیات و قرار دادن این محصولات خوراکی در سبد غذایی، می تواند به سلامت جسمی و روانی آحاد مردم جامعه کمک نماید و عکس این مورد هم می تواند اتفاق بیافتد. یعنی اگر مصرف شیر و لبنیات از سفره مردم حذف شود، در آینده ای نه چندان دور، افرادی را خواهیم دید که گرفتار ضعف جسمانی و ذهنی هستند. نتایج مطالعات پزشکی نشان داده است که مصرف لبنیات پرچرب از قبیل پنیر، ماست و شیر کامل به جلوگیری از حملات قلبی، سکته مغزی و دیگر بیماری های قلبی و عروقی کمک می نماید. شاید همین مطالعه از صدها و هزاران مطالعه دیگر، کافی باشد که به اهمیت مصرف شیر و لبنیات پی ببریم. قطعاً، هزینه های درمان بیماری ها به مراتب بیشتر و سنگین تر از سرمایه گذاری بر روی تغذیه سالم جامعه است. سفارش متخصصان تغذیه، مصرف روزانه شیر و البته سایر مواد لبنی است. البته، اولویت با خوردن شیر پاستوریزه است که بدن در مقابل میکروب ها و…، مقاوم باشد. اما، حقیقت امر، نمی توان جرأت کرد و روزی یک لیوان شیر خورد. در آن صورت باید از سایر هزینه های روزانه زندگی چشم پوشی نماییم که ممکن نیست. این مشکلات در حالی مطرح می شود که دست اندرکاران صنعت لبنیات هم از شرایط پیش آمده راضی نیستند و معتقدند هزینه های تولید محصولات لبنی، با درآمد آنها همخوانی ندارد. علی عسگری رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس اظهار داشت: امنیت غذایی یکی از مباحث جدی جوامع بشری است که به امنیت ملی گره خورده و درصورتیکه تمامی کشورها نقشه راه بر اساس برنامه کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت حرکت نکنند، گرفتار صدمه می شوند. وی ادامه داد: امروز اگر در حوزه مصرف لبنیات بعنوان غذای سالم ۱۰۰۰ تومان پول بدهیم یعنی ۱، ۰۰۰ تومان بیشتر برای تولید هزینه نماییم، نیازی نیست که ۱۰ برابر برای حوزه درمان هزینه نماییم. شهیاد آبنار مدیرکل بازرگانی داخلی وزارت جهاد کشاورزی، ضمن اشاره به این که تأمین امنیت غذایی پایدار یکی از با اهمیت ترین پروتکل ها در تمامی کشورها است، اظهار داشت: تأمین امنیت غذایی پایدار شامل موجودی کالا، موجودی غذا، در دسترس بودن غذا، اقتصادی بودن و سلامت است و اینها صرفا توجیه مداخله گری دولت در بحث بازار نیست. وی ضمن اشاره به این که در توزیع یارانه خطا و ایراداتی وجود دارد، اضافه کرد: در جلسه ای که با انجمن مواد لبنی داشتیم، پیشنهاداتی در مورد قیمت گذاری دستوری داده شد چون که دولت به واسطه تأمین کالاهای اساسی میلیاردها دلار هزینه می کند که تمامی دهک های جامعه از آن بهره مند می شوند که در نهایت به واسطه خطا و ایرادات توزیع یارانه، دولت مکلف به هدفمندی یارانه ها است. آبنار اظهار داشت: سیاست وزارت جهاد کشاورزی بعنوان متولی امنیت غذایی، پشتیبانی از بخش تولید است که بنا بر پیشنهادات انجمن مواد لبنی، باید در مباحث حکمرانی مبحث حذف قیمت گذاری دستوری مطرح شود تا در چارچوب طرح جامع اجرا شود. سید احمد مقدسی دست اندرکار صنعت لبنیات، در واکنش به پرداخت یارانه به ۸۵ میلیون نفر اظهار داشت: حالا طبقات بالا بیشترین یارانه را از محصولات لبنی به واسطه قدرت خرید و فرهنگسازی دارند، در حالیکه با آزادسازی نرخ ارز، مابه التفاوت ۱۲ میلیارد دلار می تواند در توزیع شیرمدارس، پرداخت یارانه به دهک های ضعیف و مشوق صادراتی استفاده نماید. وی با تکیه بر حذف قیمت گذاری دستوری خاطرنشان کرد: دولت به واسطه تخصیص ارز در امر قیمت گذاری دخالت کرده است، در حالیکه ما خواهان حذف قیمت و پرداخت مابه التفاوت نرخ ارز توسط دولت به اقشار صدمه پذیر هستیم. غلامعلی سلیمانی عضو هیأت مدیره صنایع لبنی، اقتصاد دستوری را عامل رانت و توسعه فقر دانست و اضافه کرد: حالا نمی دانیم چقدر یارانه در داخل و چقدر در خارج مصرف می شود. بعنوان مثال در مورد شیرخشک بچه از اکراین و قزاقستان با نرخ ۱۰ دلار می رود، اما از ایران با ۲ دلار صادر می شود. علی مروی فعال اقتصادی، ضمن اشاره به این که جمعیت خط فقر مطلق در کشور ۳۰ درصد را رد کرده است، اظهار داشت: یارانه کالا و سرکوب قیمت کالاها تنها به نفع پرمصرف ها است. حذف شیر و لبنیات از سبد غذایی مردم، بخصوص طبقه کم درآمد و محروم جامعه، تبعات و صدمه های ناگواری به دنبال خواهد داشت؛ بگونه ای مجبور خواهیم شد چندین برابر یارانه شیر و لبنیات را صرف درمان بیماران نماییم که گرفتار بیمارستان ها خواهند شد. شاید اگر امروز برای تهیه شیر و لبنیات، به مردم یارانه ندهیم، فردا باید ۱۰۰۰ برابر آنرا بابت درمان بیماری ها هزینه نماییم. احمد اسماعیل زاده مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، در دومین همایش صنعت لبنیات ایران، اظهار داشت: پایین بودن سرانه ی مصرف شیر و لبنیات در کشور برخلاف سفارش های تغذیه ای از جانب وزارت بهداشت است. درحالی که سه واحد مصرف لبنیات در روز سفارش شده، اما میزان و میانگین مصرف فعلی کشور، یک واحد در روز است. وی ضمن اشاره به هدفگذاری وزارت بهداشت برای افزایش سرانه ی مصرف لبنیات در کشور که می بایست در ۱۴۰۵ نسبت به ۱۴۰۲ حداقل ۲۵ درصد رشد داشته باشد، اضافه کرد: استراتژی دوم وزارت بهداشت، برای افزایش سرانه ی مصرف لبنیات در کشور، دسترسی به شیر و لبنیات ارزان است که باید به آسانی فراهم باشد.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب