تراریخته ها زیر ذره بین سلامت
کادایف: در جلسه گروه علوم بهداشتی و تغذیه فرهنگستان علوم پزشکی، مبحث حساس واردات و ایمنی محصولات تراریخته با حضور متخصصان حوزه های ژنتیک، تغذیه، کشاورزی و غذا مورد بحث قرار گرفت.
به گزارش کادایف به نقل از فرهنگستان علوم پزشکی، در جلسه گروه علوم بهداشتی و تغذیه فرهنگستان علوم پزشکی، مبحث حساس واردات و ایمنی محصولات تراریخته با حضور متخصصان حوزه های ژنتیک، تغذیه، کشاورزی و غذا مورد بحث قرار گرفت. در این نشست نشست، موسوی از پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری، به ارزیابی مخاطرات اجتماعی محصولات تراریخته، فرآیند اعطای مجوز و نحوه برچسب گذاری طبق قانون ایمنی زیستی اشاره نمود. وی با اشاره به اینکه بیشتر از ۹۰٪ روغن، ۳۰٪ برنج، و بخش قابل توجهی از سویا و غلات وارداتی کشور تراریخته هستند، نسبت به نتایج زیست محیطی و احتیاج به مدیریت هوشمند این حوزه گوشزد نمود.
وی تاکید کرد که در استفاده از DNA برای افزایش مقاومت گیاهان به آفات، باید از فعال سازی سایر پتانسیل های ژنتیکی (حتی اگر مفید باشند) جلوگیری شود، تا هم از اثر منفی بر تنوع زیستی کاسته شود و هم خطراتی نظیر مسمومیت یا آلرژی به حداقل برسد.
ملبوبی در رابطه با ماندگاری DNA تراریخته در بدن انسان اظهار داشت: بعد از ورود به جریان خون، این DNA حدود ۱۶ دقیقه دوام می آورد و از بین می رود؛ البته در مواردی در بند ناف مشاهده شده است. در فرآورده های حیوانی حدود ۱۰ تا ۲۰ گرم، و در گیاهی ها حدود ۰.۶ گرم DNA وجود دارد. هنوز شواهدی از تأثیر مستقیم آن بر ژنوم انسانی گزارش نشده، اما احتمال انتقال به باکتری های روده ای منتفی نیست.
از سوی دیگر، اسماعیل زاده، مدیر دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت، از فعالیت کمیته ای تخصصی برای ارزیابی ایمنی تراریخته ها اطلاع داد.
او اضافه کرد: تابحال هیچ شواهدی دال بر ارتباط این محصولات با بروز بیماری ها در گزارش های موجود دیده نشده است.
پوراحمد از سازمان غذا و دارو، با اشاره به مشکلات اقلیمی و احتیاج به آفت کش ها، جایگزینی این ترکیبات شیمیایی با محصولات تراریخته را یک لزوم دانست، اما بر لزوم شناسنامه دار شدن مزارع پیش از اجرای چنین سیاست هایی تاکید کرد.
رهنما از وزارت جهاد کشاورزی نیز اعلام نمود که کشور از سال ۱۳۸۵ موفق به تولید سیب زمینی تراریخته با رعایت پروتکلهای بین المللی و ارزیابی دقیق مخاطرات شده است. با این وجود، به رغم وجود توان داخلی، قوانین فعلی تنها تولید داخلی تراریخته ها را ممنوع کرده اند، در صورتیکه سالانه حدود ۷ میلیارد تومان واردات تراریخته داریم و برخی محصولات مانند گوجه سیاه به شکل غیررسمی درحال کشت هستند.
از جمله مصوبات و اقدامات پیشنهادی این نشست؛ تهیه و تنظیم سند حمایت طلبی از جانب رئیس پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک، با مشارکت سایر متخصصان، برای ارائه به شورای آینده نگاری و معاونت علمی فرهنگستان و نیز تدوین پیشنویس لایحه اصلاح قانون تراریخته ها، با هدف ممنوعیت واردات و اعطای مجوز مرحله ای برای تولید داخلی مبتنی بر ژنوم بومی، با ارائه مستندات علمی در مورد ایمنی زیستی آن توسط وزارت جهاد کشاورزی، برای ارائه به کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی؛ بود.
منبع: كادایف
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب