کادایف

حذف سلامت از سفره غذایی ایرانیان

حذف سلامت از سفره غذایی ایرانیان

کادایف: افزایش قیمت محصولات لبنی، پروتئینی، میوه و…، سبب شده بسیاری از اقشار جامعه این اقلام غذایی مفید برای سلامت بدن را، از سفره غذایی خود حذف نمایند.


به گزارش کادایف به نقل از مهر، وقتی هوا آلوده می شود، نخستین سفارش به مردم این است که حتما مصرف لبنیات مثل شیر و ماست را بالا برند. گوشت سفید را برای پروتئین آن و مصرف میوه را برای ویتامین سازی بدن سفارش می نماییم. این قبیل سفارش های تغذیه ای را غالباً در برنامه های رسانه ملی می بینیم و می شنویم. در برنامه هایی که یک پای آنرا پزشکان متخصص و کارشناسان تغذیه می سازند و این پیام ها از طرف آنها به مردم ارسال می شود. اما، نکته ای که از آن غفلت می شود، توجه به علل عدم دریافت پروتئین ها، ویتامین ها و…، برای سوخت و ساز بدن است. آمارها و نمودارهای رسمی، نشان میدهد که در یک سال گذشته گرایش فزاینده قیمت محصولات لبنی، گوشت قرمز و سفید، مرغ و تخم مرغ و البته، انواع میوه و…، سبب شده میزان گرایش به مصرف مواد لبنی، گوشتی و…، به شدت کم شود و اغلب مردم به جایگزینی مواد غذایی و خوراکیهای ناسالم با این قبیل مواد غذایی اقدام نمایند.

گرایش به سرطان خوری

صاحب فروشگاه پروتئینی در جنوب تهران، ضمن اشاره به کیفیت فرآورده های غذایی آماده که با قیمت خیلی گرانی در مقایسه با گوشت و مرغ به فروش می رسند، اظهار داشت: متاسفانه مردم حتی توان خرید سوسیس و کالباس باکیفیت را ندارند و مجبورند که سراغ محصولاتی بروند که قیمت ارزان تری دارند. این در حالیکه عارضه های خطرناک مصرف سوسیس و کالباس، برای همگان آشکار شده است. یعنی خوب می دانیم که مصرف بی رویه این قبیل محصولات آن هم از نوع کم کیفیت این قبیل مواد غذایی ناسالم؛ در درازمدت می تواند با افزایش سرطان ها همراه باشد. بنابر گفته متخصصین سرطان شناسی، یکی از عوامل خطر سرطان را پروتئین و چربی حیوانی مانده مانند سوسیس و کالباس بیان می کنند که بعنوان ریسک فاکتور بحساب می آید. بررسی های انجام شده توسط صندوق جهانی تحقیقات سرطان نشان می دهد، از نظر آماری رابطه معناداری بین مصرف سوسیس و کالباس و سرطان روده بزرگ وجود دارد. به عبارتی مصرف هر ۳.۵ اونس سوسیس و کالباس در هر روز ۱۶ درصد خطر ابتلاء به سرطان کلون (سرطان روده بزرگ) را بیشتر می کند. آژانس بین المللی تحقیقات سرطان هم به این نتیجه رسیده است که خوردن حدود ۱.۸ اونس گوشت فرآوری شده خطر ابتلاء به سرطان روده بزرگ را حدود ۱۸ درصد بالا می برد. افزودن نیترات به سوسیس و کالباس به علت آنکه در معده به «نیتروز آمید» تبدیل می شود عامل سرطان زایی گوشت های فرآوری شده است. علاوه بر آن مصرف بی رویه سوسیس و کالباس به خاطر این که نمک و چربی زیادی دارند با افزایش ریسک بروز سرطان هم راه است. به دنبال گرانی بی رویه کنسرو ماهی، این غذای آماده هم از سفره بسیاری از ایرانیان حذف شده و ناچارا همان سوسیس و کالباس های ارزان قیمت، جایگزین شده است. البته که زیاده روی در خوردن کنسرو ماهی هم زیان آور است، اما بهتر از غذاهای آماده سرطانزا است. افزایش بی رویه گوشت قرمز و مرغ، یکی دیگر از دلیلهای گرایش مردم به مصرف غذاهای آماده است. زیرا، یک خانواده ۴ نفره می تواند با دو عدد سوسیس و چند عدد تخم مرغ، یک وعده شام فراهم آورند و هزینه آن نیز خیلی سنگین نمی گردد. در حالیکه یک عدد مرغ کوچک برای خانواده ۴ نفره در دهک پایین جامعه، خیلی گران تمام می شود و نمی تواند این محصول پروتئینی را در برنامه غذایی خود قرار دهند.

تبعات حذف لبنیات از سفره غذایی

سفارش متخصصین و کارشناسان تغذیه به مصرف لبنیات، در شرایطی که قیمت محصولات لبنی بصورت روزانه درحال افزایش است؛ دهک های پایین جامعه را مجبور می سازد که خوردن شیر، ماست، دوغ و…، را برای خودشان ممنوع کنند. امروز سرانه مصرف لبنیات در ایران ۵۰ کیلوگرم است. در سال ۱۳۸۹ سرانه مصرف لبنیات در ایران به ۱۳۰ کیلوگرم رسیده بود، اما با افزایش شدید قیمت لبنیات، دهک های یک تا ۵، یعنی حدود ۴۰ تا ۴۵ میلیون نفر از جامعه دیگر قدرت خرید لبنیات ندارند. با توجه به این که لبنیات منبع غنی تامین کلسیم و پروتئین است و بدن به میزان قابل توجهی کلسیم نیاز دارد، کاهش مصرف آن می تواند تبعات ناخوشایندی برای سلامت فرد در پی داشته باشد. خردسالان ۴ تا ۸ ساله باید روزانه ۲ تا ۳ وعده لبنیات مصرف کنند. اهمیت مصرف لبنیات در سنین مدرسه کمتر نمی شود و بطورمثال نوجوانان ۹ تا ۱۸ ساله باید روزانه حدود ۴ وعده فرآورده های لبنی مصرف کنند. کلسیم بدن باید از تمامی فرآورده های لبنی مثل شیر، پنیر، ماست، کره، دوغ و…، تامین شود. حالا اگر اینها نباشند، نیاز بدن به کلسیم و پروتئین باید از مواد خوراکی دیگر یا بوسیله مکمل ها تامین شود و اگر جایگزین ها هم جدی گرفته نشوند، این یک زنگ خطر برای سلامت جسم شمرده می شود و شوخی بردار هم نیست.

میوه خوری هم مثل لبنیات

مصرف میوه و سبزیجات هم مثل پروتئین ها، برای سلامت بدن ما مهم هستند و نخوردن آنها می تواند با عارضه های جدی همراه شود که سلامت ما را به خطر بیاندازد. وجود ویتامین C و B در بسیاری از میوه ها، نشانه ای از مهم بودن مصرف آنها است. با عنایت به قیمت گران میوه برای تعدادی از اقشار جامعه که تنگدست و محروم هستند؛ می توان حدس زد که خوردن میوه هم برای افراد کم درآمد و بی بضاعت، ممنوع شده است.

حذف سلامت از سفره غذایی ایرانی ها

در شرایط فعلی و به دنبال گرانی سرسام آور انواع محصولات غذایی، خوراکی ها و…، می توان پیش بینی نمود که «سلامت» از سفره غذایی قشر کم درآمد و لطمه پذیر جامعه حذف گردیده است. قطعاً، تبعات حذف مواد غذایی سالم از سفره ها، در سال های آتی نمایان خواهد شد. افزایش بیماری های ناشی از کمبود پروتئین ها، ویتامین ها و…، زنگ خطر جدی برای سلامت کشور است. آلودگی هوا، ۱۷ میلیارد دلار خسارت برای سیستم سلامت بر جای می گذارد. درمان سرطان ها نیز هزینه خیلی زیادی بر دوش مردم و سیستم سلامت دارد و همه اینها نشان میدهد که اگر همین هزینه ها را خرج سلامت مردم کنیم؛ می توان از بار سنگین هزینه های درمان بیماری های خطرناک، کاهش داد.


منبع:

1404/09/30
15:58:46
5.0 / 5
9
تگهای خبر: آلودگی , بیماری , پروتئین , پزشك
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۵
کادایف kadaif

پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

کادایف kadaif