کادایف

چهار استراتژی ایران برای پوشش همگانی سلامت

چهار استراتژی ایران برای پوشش همگانی سلامت

به گزارش كادایف رئیس مركز مدیریت شبكه وزارت بهداشت با اشاره به چهار بعد پوشش همگانی سلامت، اقدامات ایران در حوزه مراقبت های اولیه بهداشتی را شرح داد.


به گزارش كادایف به نقل از ایسنا، دكتر تبریزی در مراسم بزرگداشت پوشش همگانی سلامت با اشاره به اینكه در سال ۲۰۰۸ قرار بود نظام های سلامت به سمت تحقق عدالت در سلامت، دسترسی همگانی به خدمات سلامت و جامعه سالم حركت كنند، اظهار داشت: اما در عمل كشورها عموما به سمت بیمارستان محوری و تجاری شدن نظام سلامت پیش رفتند و بنابراین شاهد چند پارگی خدمات در كشورها بودیم. بر همین مبنا اصلاحاتی در پیش گرفته شد و سازمان بهداشت جهانی اهداف ۱۷ گانه ای را در چارچوب اهداف توسعه پایدار بیان كرد كه یكی از اصول آن پوشش همگانی سلامت است و هدفش ارتقای كیفیت خدمات برای دستیابی به سطوح مطلوب سلامت برای همه آحاد جامعه است.
وی با اشاره به اینكه یكی از ابعاد پوشش همگانی سلامت، پوشش جمعیتی است، اظهار داشت: در ایران جمعیت روستایی، عشایری و شهرهای زیر ۲۰ هزار نفر تحت پوشش قرار دارند و یك میلیون و ۲۰۰ هزار نفر جمعیت عشایر هم تحت پوشش هستند. همینطور پوشش جمعیت شهرهای بالای ۲۰ هزار نفر كه بالغ بر ۵۶ میلیون نفر هستند، پوشش جمعیت حاشیه نشین و سكونت های غیر رسمی كه حدود ۱۱ میلیون نفرند، بیمه شدن ۹ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر به صورت مجانی و مشاركت بخش دولتی و خصوصی در عرضه خدمات از اقداماتی بود كه طی این سال ها انجام شده است.
وی با اشاره به اینكه ابعاد پوشش همگانی سلامت شامل پوشش جمعیتی، پوشش هزینه ای، پوشش خدماتی و ارتقای كیفیت است، افزود: همینطور راه اندازی ۱۷ هزار و ۹۴۵ خانه بهداشت، ۲۹۷ پایگاه روستایی، ۲۷۹۴ مركز جامع خدمات سلامت روستایی، ۵۴۸۹ پایگاه سلامت شهری، ۲۷۲۳ مركز خدمات جامع سلامت شهری و بكارگیری ۳۱ هزار و ۴۲۴ بهورز و ۲۰ هزار و ۷۱ مراقب سلامت همچون اقدامات شبكه بهداشتی بوده است. بعنوان مثال در سال ۱۳۹۲، ۲۳۵۴ مركز خدمات جامع سلامت شهری داشته ایم كه این تعداد در سال ۹۸ به ۲۷۲۳ مركز رسیده است. همینطور در سال ۹۲، ۲۳۱۰ پایگاه سلامت شهری داشته ایم كه این تعداد در سال ۹۸ به ۵۴۸۹ پایگاه رسیده است. بطوریكه هم اكنون ۹۸ درصد جمعیت روستایی و ۹۳ درصد جمعیت شهری تحت پوشش نظام مراقبت های اولیه بهداشتی قرار گرفته اند. در عین حال عمده تأثیر ما در روستاها بوده و در شهرها و حاشیه شهرها حضور موثری نداشتیم كه باید تقویت شود.
وی افزود: در سال ۹۷، ۸۸.۳ درصد از جمعیت شهری، ۹۹ درصد از جمعیت روستایی، ۹۱ درصد از جمعیت عشایری و ۸۸.۵ درصد از جمعیت حاشیه شهرها حداقل یكبار از ما خدمت دریافت كرده اند كه به طور كلی ۹۱ درصد جمعیت را شامل می شوند. همینطور به طور متوسط هر خدمت گیرنده ۵.۱۳ درصد خدمت دریافت كرده است.
وی با اشاره به اینكه یكی از برنامه های پیش روی ما ساماندهی عرضه خدمات بهداشتی درمانی به جامعه عشایری كشور است، اظهار داشت: بر همین مبنا راه اندازی ۱۲۰ خانه بهداشت عشایری، اختصاص ۲۱۶ مجوز بهورز عشایری و اختصاص ۱۵ مجوز مامای عشایری همچون اقداماتی است كه در دستور كار داریم.
تبریزی تصریح كرد: بسته خدمتی ما بر مبنای بار بیماری ها و سال های از دست رفته عمر گسترش یافته است و خدمات سلامت روان، سلامت دهان و دندان، HIV و... هم در این بسته خدمتی عرضه می شوند. همینطور برنامه پزشك خانواده در استان های فارس و مازندران اجرا شده و با حمایت جدی بیمه سلامت و تامین اجتماعی و بخش خصوصی انجام شده است.
وی ادامه داد: در بعد پوشش هزینه ای باید اقداماتی را انجام می دادیم كه شامل كاهش پرداخت از جیب مردم كه البته باید تاكید كنم كه تمام خدمات ما در روستاها به صورت مجانی عرضه می شود، اجرای پزشك خانواده در شهرهای زیر ۲۰ هزار نفر و اجرای آن در استان های فارس و مازندران و همینطور عرضه خدمت در نزدیك ترین فاصله از جمعیت بوده است كه اتفاق افتاده است، اما در تجمیع و افزایش منابع به علت بروز تحریم های ظالمانه نتوانستیم اعتبارات و منابع خوبی را جذب نماییم.
تبریزی تصریح كرد: حركت از نظام مراقبت های اولیه بهداشتی به سمت پوشش همگانی سلامت، اقدامی بزرگ است كه نیازمند مدیریت و بازتعریف نظام عرضه خدمت، مشاركت بخش خصوصی و دولتی و تجمیع منابع سلامت است كه در این حوزه معاونت های توسعه و درمان و سازمان بیمه سلامت هم نقش دارند. امسال و سال آینده چهار استراتژی شامل تقویت پرونده الكترونیك سلامت، اجرای طرح هر خانه یك پایگاه سلامت، ارتقای مستمر كیفیت و اجرای برنامه پزشك خانواده را دنبال می نماییم.



1398/09/24
22:47:09
5.0 / 5
1538
تگهای خبر: بهداشت , بیماری , بیمه , پزشك
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۱
کادایف kadaif

کادایف kadaif