خواب عمیق چه تأثیری بر سلامت مغز دارد؟
کادایف: خواب خوب شبانه نه فقط در انسان نشاط ایجاد؛ بلکه، ذهن را پاکسازی می کند. یافته های یک پژوهش جدید نشان میدهد خواب عمیق طی فرآیندی، مواد زائد جمع شده در مغز را از بین می بَرَد که برای سلامت مغز و پیش گیری از بروز اختلالات عصبی مهم می باشد.
به گزارش گروه علمی ایرنا، وبگاه ارث در گزارشی آورده است: خواب آورها ممکنست این سامانه طبیعی پاکسازی مغز را مختل کنند؛ ضمن این که آثار طولانی مدت آنها بر عملکرد شناختی معین نیست.
سیستم گلیمفاتیک مانند یک سامانه پاکسازی مغز عمل می کند. در طول روز، مواد زائد متابولیک در مغز انباشته می شوند؛ همچون پروتئین های سمی که اگر حذف نشوند، ممکنست به بروز مشکلات عصبی مانند بیماری آلزایمر منجر شوند.
سیستم گلیمفاتیک با بهره گیری از مایع مغزی نخاعی (مایع شفافی که مغز و نخاع را احاطه کرده است) این مواد مضر را دفع می کند.
مایع مغزی نخاعی مانند آبی است که در لوله ها جریان می یابد و زباله ها را می شوید و می بَرَد. این پروسه بطور مؤثر در طول خواب عمیق، که سرعت سامانه مغز بالا می رود، اتفاق می افتد.
نقش مهم نوراپی نفرین در طول خواب عمیق
دانشمندان از سال ها قبل از وجود سیستم گلیمفاتیک باخبر بودند؛ اما تا حالا نمی دانستند دقیقاً موتور محرک آن چیست.
پژوهش اخیر دانشمندان دانمارکی نشان داده است نوراِپی نفرین (یک پیامرسان شیمیایی در مغز) کلید معما است: در طول خواب عمیق، امواج نوراپی نفرین موجب می شود رگ های خونی در مغز بطور ریتمیک ضربان پیدا کنند.
این دانشمندان دریافتند ساقه مغز در طول این مرحله از خواب حدودا هر ۵۰ ثانیه امواج نوراپی نفرین را آزاد می کند. این امواج مانند پمپ عمل می کنند و موجب انقباض و شُل شدن رگ های خونی مغز می شوند. این حرکت ریتمیک ضربان هایی را تولید می کند که به جریان مایع مغزی نخاعی در مغز کمک و مواد زائد و سموم را خارج می کند.
یافته های این پژوهش نشان داد خواب عمیق چقدر برای سالم نگه داشتن مغز مهم می باشد. در طول خواب عمیق، سامانه پاکسازی مغز، مواد زائد مضر و سموم را از بین می بَرَد. این پروسه برای پیش گیری از اختلالات عصبی و حفظ عملکرد شناختی لازم است.
منبع: كادایف
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب